137 години от Освобождението на Силистра от програмата "Пред олтара на Свободата"

10/2/2015
           В Силистра бе проведена тържествена церемония по отбелязване на 137-ата годишнина от Освобождението на Силистра в края на руско-турската освободителна война (1877-1878 г.). Програмата в празничния за Силистра 10 февруари започна в 10,30 часа с панихида за загиналите воини за Освобождението на град Силистра, отслужена в катедралния храм „Св. св. първовърховни апостоли Петър и Павел“ от Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий заедно с отци от епархията. 
          В нея участваха представители на различни институции – кметът на общината д-р Юлиян Найденов, председателят на Общинския съвет д-р Мария Димитрова, заместник областният управител Младен Минчев заедно с главния секретар на Областна администрация Силистра Николай Николов, общински съветници от различни политически групи, граждани и гости на града. „Всяка година се събираме в този храм, за да отдадем благодарност към всички воини, положили живота си за освобождението на нашия град. Почти век и половина идваме тук, и щом си спомняме за тях, това говори, че нашата благодарност е искрена“, заяви митрополит Амвросий в края на църковната служба.
          В 11 часа от храма тръгна литийно шествие начело с Градския духов оркестър до паметната плоча на ул. „Хан Омуртаг“ №10, отбелязваща Освобождението на града. Кметът на общината д-р Юлиян Найденов произнесе слово,  в което каза: „За нас, силистренци, 10-и февруари е въплъщение на новото начало, обуславящо дългия  път към  политическо, икономическо,  административно и духовно развитие на Силистра…Днес почитаме стотиците жертви на борбата за свободата на Силистра. Да си спомним за подвига на руските офицери и войници, на българските опълченци и да осмислим  нашата отговорност пред  Родината. Техният героизъм е символ на човешката увереност, че свободният човек може всичко.“
          В ритуала венци и цветя поднесоха представители на различните властови институции и политически партии, патриотични клубове и ученически организации. Участниците в него бяха запознати с поздравителните адреси на евродепутатите Емил Радев и Момчил Неков, както и от народния представител в българския парламент Алтимир Адамов.
           Своя поздрав към гражданите на Силистра разпространи чрез медиите и областният управител Стоян Бонев: „Уважаеми съграждани, Силистра е сред първите градове, където се чества Освобождението на България, постигнато преди 137 години в името на създаването на нова съвременна държава, и днес ние отбелязваме поредния празник на своя свободен и хубав град, люлка на четири цивилизации. Честит 10 февруари – Ден на Силистра!“.
         Програмата „Пред олтара на Свободата“, част от който бе тържеството за 10-и февруари в Силистра, продължава на 19 февруари, когато община Силистра, Общински комитет „Васил Левски“ и други родолюбиви организации ще проведат от 11 часа възпоменателна проява пред паметника на Апостола, посветена на 142 години от гибелта на великия карловец.
          На 27 февруари от 13,30 ч. в зала „Диоген Вичев" на РБ „Партений Павлович" е 12-ят Общински рецитаторски конкурс „С България в сърцето", организиран от РИО на МОН в Силистра, Община Силистра и ОУ „Отец Паисий" – Силистра.
          В деня на Националния празник на Република България – 3 март, от 10 часа е молебенът за здраве и благоденствие на българския народ в катедрален храм „Св. св. първовърховни апостоли Петър и Павел“. В 11 часа на пл. „Свобода“ започва ритуалът по издигане на националното знаме на Република България. В 11,30 часа е началото на шествието за поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Стефан Караджа, капитан Георги Мамарчев и Лев Толстой.
          На 10 март от 11 часа пред паметника на 31-ви Силистренски пехотен полк – Железен е предвидено тържествено отбелязване на 70-ата годишнина от Дравската епопея.