Областна администрация поздрави за изложба силистренски художник, бивш кмет на Алфатар

6/2/2015
 
          В Градска художествена галерия Силистра се проведе откриването на самостоятелна изложба от живописни творби, представена от художника Константин Дончев, който в миналото е един от кметовете на Алфатар. В тържествената част на ритуала от името на Областна администрация Силистра участва заместник областният управител Младен Минчев, който поздрави автора на над 30 картини, представени в изложбата, пожелавайки му да бъде и занапред една от гордостите на Силистра и областта, защото с художествената си изява  ги представя по най-достоен начин.
          Г-н Дончев получи поздравителен адрес, отправен му от областния управител Стоян Бонев, в който се казва: „Вашата изложба е своеобразно украшение в палитрата от изяви в Градската художествена галерия в Силистра. През последните няколко години Ваши творби участваха в биеналета в София, Варна и други български градове, за да удивят почитателите на изобразителното изкуство с уникални добруджански пейзажи и с неповторими природни красоти от поречието на река Дунав“.
         В откриването участваха художници от различни поколения, пред които скулпторът Йордан Колев, директор на галерията, в първите си думи каза: „Повече от 25 години Константин Дончев рисува не само като хоби, а и като професионалист, което доведе до неговото бързо израстване като художник, макар в галерията в Силистра това да е първата му самостоятелна изложба“.
         Председателят на групата художници на СБХ графикът Димитър Кулев: „Картини на Константин Дончев има в галерии в България, Турция, Румъния, Италия и др. страни. Той е редовен участник в пленера „Ветрен“. За самобитен художник като него самотата е достойнство, а тишината – вдъхновение“. Зам. кметът на община Силистра Емил Гойчев връчи поздравление от кмета на общината д-р Юлиян Найденов. Началникът на отдел „Култура“ Цветана Игнатова също поздрави художника за умението му да изразява в творбите си философското докосване с всемира, показвайки благородство, спокойствие и мъдрост.
         Следващата изложба – живопис и графика от фонда на Художествената галерия – Добрич, която ще бъде открита на 12 февруари в Градска художествена галерия Силистра, се нарича „Песента на колелетата”. Тя е посветена на 135-годишнината от рождението на „певеца на Добруджа“ – Йордан Йовков, която ще се чества тази година. Осъществява се по проект, финансиран от Министерството на културата с подкрепата на Община Добрич.
        Изложбата представя четирима творци на Добруджа – Йордан Йовков, Дора Габе, Анастас Петров и Адриана Будевска. Съдържа емблематични творби на художници от различни генерации – Георги Трифонов, портрети на творците в различна стилистика, скулптура на Иван Русев, графики  на Зафир Йончев, Светла Георгиева, Тодор Атанасов и др.