РИО на МОН, община Силистра и ОУ "Иван Вазов" заедно със Съюза на физиците провеждат тържество за международната година на светлината и светлинните технологии

19/1/2015
          Националният организационен комитет за отбелязване на Международната година на  светлината и светлинните технологии подготвя за 20 януари тържествено национално откриване, което е от 14 часа в големия салон на БАН. Международната година на светлината и светлинните технологии се провежда под патронажа на президента Росен Плевнелиев. В Силистра откриването е в четвъртък – 22 януари, от 17,30 ч. в залата на община Силистра, организирано от общината, заедно с РИО на МОН, клона на Съюза на физиците и ОУ „Иван Вазов“ в Силистра. За участие са поканени областният управител Стоян Бонев, кметът д-р Юлиян Найденов, началникът на РИО на МОН д-р Габриела Миткова и др.
      „Тържеството включва откриване и приветствия; танци за светлината, представяне с театрални средства на шест научни съобщения, свързани със светлината и във връзка с които има годишнини през 2015 г.; обявяване на четири конкурса – литературен „Светлината, без която не можем“, за презентации „Магията на светлината“, за рисунки „Светлината и ние“ и фотоконкурс „Светлината около нас“ и др.“, заяви Кудинка Цветкова, помощник директор на ОУ „Иван Вазов“, дългогодишен преподавател по физика.
         Програмата на Международната година на светлината 2015 включва стотици събития в много области – от оптиката и фотониката до съвременните технологии за осветление и въздействието на светлината върху хората, животните и растенията. С проявите се цели хората по света да осъзнаят по-добре как светлината може да има положително въздействие върху нашето здраве и настроение.
        Изготвена е национална програма за честване  на Международната година на светлината и светлинните технологии,  инициатива, обявена от Общото събрание на ООН и ЮНЕСКО, която цели повишаване на познанията за достиженията на науката за светлината и приложенията им, както и за важността им за човечеството. Годината е обявена с резолюция, приета на 20 декември 2013 г. по време на пленарно заседание на 68-та сесия на ООН.
       Международната година на светлината е инициатива на голям консорциум от научни институции и ЮНЕСКО и включва много участници от научни общества, както и съюзи, образователни институции, технологични организации, неправителствени асоциации и партньори от частния сектор – повече от 100 участници от 85 страни. Стремежът е да се изясни значението на светлината и светлинните технологии за устойчивото развитие и намиране на решения за глобалните предизвикателства в енергетиката, образованието, стопанството и здравето. Светлината играе жизнена роля в ежедневния живот и има значение за културното развитие на обществото.