В Нова Черна добруджанци проведоха поредния си фестивал

29/9/2014
            От миналата година насам фестивалният календар на добруджанци се обогати с още една проява - Фестивала на мамалигата. Негови инициатори са кметството в село Нова Черна и Народно читалище "Васил Йорданов - 1942”. Фестивалът е част от културната програма на община Тутракан. Той има и международно измерение, тъй като в него участват и представители на побратимената община Кирноч от съседна Румъния.
            Към фестивалците поздрав отправи в задочен план и областният управител Стоян Бонев: „Уважаеми самодейци, с Вашето участие във втория фестивал на мамалигата – Нова черна 2014, не само уважавате поканата на организаторите от община Тутракан, кметството и НЧ „Васил Йорданов“, Вие потвърждавате необходимостта от изява на своите творчески умения. Традициите са в основата на държавността на нас, българите, като народ – древен и надарен с таланти. Днешният фестивал е поредният повод в област Силистра не само да се говори за красотата, но и да бъде пресъздадена както на сцената, така и на трапезата.“
           Заместник областният управител Младен Минчев лично приветства фестивала, заедно с кмета на общината д-р Димитър Стефанов, и други гости от 4-те области, откъдето участваха 270 души от 28 читалищни състава.
            В конкурса за автентична носия №1 са самодейци от село Александрия, област Добрич, а по темата за най-добра мамалига победител е Калина Михайлова от село Шуменци. Да отбележим, че в Тутракан се провежда първият в България Фестивал на кайсията, който се посреща обикновено с голямо внимание от страна на участниците от цяла Добруджа.
            Все повече населени места в област Силистра намират за необходимо да си покажат поминъка по атрактивен начин, като така станат и адресат на гости от близо и далеч. Следващата подобна гурме изява е на 1 ноември в силистренското село Сребърна, където канят на второто издание на "Гозбите на Добруджа". В него се очаква да се включат майстори на ястия и от чужбина - от Румъния и Молдова.