Остава пътуването в кушет вагон във влака София-Силистра-София

17/9/2014
        
            В град Горна Оряховица се проведе съвещание по покана на Поделение „Пътнически превози“ във връзка с актуализация на разписанията на влаковете на БДЖ. В него лично участва г-н Стоян Бонев, областен управител на област Силистра. Пред участниците във форума бе защитена позицията на силистренци, че за живеещите в областта имат полза от включването преди 4 месеца по настояване на Областна администрация Силистра на кушет вагон в графиците на влака София-Силистра-София.
             От БДЖ заявяват, че не достигат кушет вагоните за покриване на дестинациите, за които са предвидени, но засега това няма да се отрази на пътуването до Силистра. Ще бъде следен обаче пътникопотокът в двете посоки – до този момент средно по 20 души на ден към София и два пъти по-малко в обратната посока.
          Поставен бе въпросът за възможността през зимния период от Силистра за София и обратно да има и спален вагон. След гара Цар Самуил към Силистра не е възможно да се осигури постоянно подаване на електричество, което означава необходимост от специално оборудване. По подобни причини спален вагон е отказан и за влака от София до Добрич. 
            „Предвид взетите забележки и разгледаните жалби от общински и областни администрации от предишни години, графикът остава на почти 100% съобразен с тях и както е поискан“, заяви на съвещанието г-н Апостол Христов, началник „Разписание“ в БДЖ. На територията на поделението не се предвиждат ремонти, които да създадат проблеми в графика и разписанието.
            Само три са значителните промени: възстановен е бързият влак Русе-Шумен-Бургас; предвидени са група вагони във влака Добрич-София от Варна през Карлово вм. през Горна Оряховица; освободен е капацитет за варненския влак, возещ група вагони от Силистра; осигурена е възможност за учебни пътувания в посока Разград от Русе за Цар Самуил.