Министър-председателят на Република България проф. Георги Близнашки откри училище в Голеш и гостува за Празника на град Силистра

14/9/2014
 
             "Образователната система трябва да уважава и да включва културните различия", каза министър-председателят проф. Георги Близнашки в приветствието си към преподавателите, учениците и гостите на церемонията за откриването на новия училищен корпус в ОУ „Васил Априлов“ в силистренското село Голеш. Премиерът преряза лентата на новата училищна сграда заедно с министъра на образованието и науката Румяна Коларова. В церемонията участваха областният управител на област Силистра Стоян Бонев, кметът на общината Любен Сивев, д-р Габриела Миткова, началник на РИО на МОН в Силистра, и др. държавни лица. Организатори на тържеството са община Кайнарджа и екипът на учебното заведение с директор Елена Янкова. Проф. Близнашки посочи нарастването на информацията и динамичното й разпространение като едно от основните предизвикателства пред училищното образование. „Усвояването на техники за учене е по-важна задача, отколкото самото усвояване на готови знания, защото ученето е дело на целия човешки живот, а не само на училището“, подчерта министър-председателят в словото си.
                Премиерът беше категоричен, че съвременното българско училище трябва да формира не само знаещи и можещи, но и добродетелни личности, мотивирани да работят за просперитета на обществото като цяло. „Все повече внимание трябва да бъде отделяно и на възпитанието, защото единствено училището създава бъдещите граждани на страната ни. Възпитанието поготвя хората да бъдат неотделима част от една колективна национална политическа общност“, каза още министър-председателят Георги Близнашки. В поздравлението си пред участниците в церемонията премиерът призова към внимателна обосновка при промени в образователната система на страната. Той обърна внимание на необходимостта в училище да има повече възпитателен процес, защото се изграждат бъдещите граждани на държавата. Проф. Близнашки дари на училището в село Голеш комплект книги от български класици. Министерството на образованието и науката предостави на педагогическия колектив мултимедийно устройство. Пред медиите министър Коларова заяви, че в първия учебен ден всички училища в България ще отворят врати. Увеличението на заплатите на учителите е гарантирано, както и целодневната организация на обучението до края на календарната година.
             В поздравителен адрес до учениците и учителите от ОУ „Васил Априлов“ областният управител на област Силистра Стоян Бонев каза: „Днес за Вас е голям празник, защото се осъществява една дългогодишна идея – да имате свое училище, обособено на едно място…С подкрепата на държавата най-после мечтата Ви е осъществена. Честита да е новата сграда на училището и дано тя бъде изпълнена със съдържание и успехи. На добър час!“
              В 48 училища, от които 24 са от средищен тип,  с общо в областта около 11 000 ученици, както и в 5 обслужващи звена ще започне на 15 септември новата учебна година в област Силистра, съобщиха от РИО на МОН в Силистра. ОУ „Васил Априлов“ има богата 120-годишна история, но сградният му фонд от години не е достатъчен. През 1982 година започва строителството на нов учебен корпус. Десет години по-късно обектът е замразен. През 2012 година кабинетът с министър-председател Бойко Борисов подкрепя ръководството на община Кайнарджа и отпуска над 2.5 милиона лева от държавния бюджет за довършване на строителството. В новата и модерна сграда ще учат 282 ученици.
               В Силистра министър-председателят бе посрещнат от кмета д-р Юлиян Найденов и участва в празнична среща с общински съветници и с видни силистренци. Проф. Близнашки поздрави силистренци с Кръстовден и подчерта древната история на дунавския град. „Нека си пожелаем след първите няколко години членство в Европейския съюз да придобием ново самочувствие и да бъдем не просто пълноправни, а пълноценни европейски граждани“, каза премиерът Близнашки пред жителите и гостите на Силистра. 
          Тържествената сесия на Общински съвет -Силистра тази година бе председателствана от заместник председателя Драга Неделчева. Гости на заседанието бяха Негово Високопреосвещенство Доростолският Митрополит Амвросий, генералният консул на Русия в Русе Татяна Грушко, кметът на град Слобозия (Румъния) Александру Стойка, кметът на град Велес(Македония) Славчо Чадиев, както и много граждани. Тържественото заседание включваше две точки в дневния ред: приветствия и награждаване. В приветствието си г-жа Неделчева подчерта, че гражданите на Силистра заслужават, оценяват и очакват от общинските съветници  изграждане и поддържане на жизнена среда, съизмерима със средата на живот в останалите европейски страни, добро управление, компетентна и човешка администрация, както и - в центъра на местните политики да бъде гражданинът.
        В приветствието си Доростолският Митрополит Амвросий говори за мястото и ролята на общинските съветници, които "понякога съм си позволявал да укорявам". Той допълни:"На италиански език думата governo consiliere - означава правителствен кабинет - ролята на правителството е да се грижи за своите деца-гражданите...Работете за града , няма нищо по-велико от това и то ще Ви направи щастливи."
       Д-р Юлиян Найденов поздрави всички присъстващи и в словото си подчерта: "В този тържествен ден бих искал да благодаря на всеки един от Вас - за познанията, отговорността и енергията в съвместната ни работа. Факт са успешният старт и реализацията на над 30 проекта, финансирани от европейските фондове. Целта е по-високо качество на живот за нашите съграждани, подобрена среда и нови възможности за реализация. Имам основания да отправя своята благодарност към бизнеса, към творците и спортистите, към активистите от неправителствения сектор, към хората, работещи във всички сфери на обществения живот, към жителите на Силистра! Благодаря Ви за доверието и подкрепата!"
       Втора точка от тържественото заседание на Общински съвет - Силистра бе за награждаване на най-достойните наши съграждани. С решение на Общинския съвет бяха наградени: (посмъртно) Аврам Василев Аврамов със званието "Почетен гражданин на Силистра"; отличието "За граждански принос" е за Десислав Димитров Димитров и за Йовко Димитров Димитров. Отличените получават вимпел, удостоверение и значка с герба на общината, като имената им ще бъдат вписани в летописната книга, ще получат и парична награда от хиляда лева.
       Официалната празнична вечер бе открита от НД "Традиция", които на територията на разкопките от преди 10 века край река Дунав представиха спектакъла "Създаване на българската държава", а след това бе дългоочакваният концерт на група "Мастило" и изпълнители от Мастиломюзик. Преди него кметът на общината д-р Найденов и областният управител г-н Бонев поздравиха силистренци с празника. Вечерта приключи със заря над комплекс "Дръстър", където беше проведена заключителната проява от програмата за празника на град Силистра.