Започна седмица на фестивалите в област Силистра

8/9/2014
 
          В област Силистра м. септември е богат на обществени изяви, включително във връзка с националните празници – Деня на Съединението и Деня на Независимостта, които се отбелязват във всички общини. Четири от тях имат и своите специални празнични дни. Програмите „40 години град Алфатар“ и „30 години град Главиница“ вече преминаха с участието на представители на Областна администрация Силистра и на други институции. На 14 септември предстои Празникът на Силистра, а на 21 септември е Празникът на Тутракан.
          През започналата втора септемврийска седмица в областта има три фестивала, в които по традиция участват гости от близо и далеч, включително и от чужбина. На 10 септември от 17 ч. в салона на община Силистра е 15-ото издание на международния фестивал на старата градска песен "Дунавски спомени". На 11 септември от 18 ч. в големия салон на Драматичен и куклен театър Силистра е тържественото откриване на международния детски танцов фестивал „Утрешният мир започва с днешното приятелство“, който се провежда за 19-и път. Преди откриването е традиционното дефиле на участниците. На 12-13 септември са съответно вторият фестивален концерт (18 ч.), както и закриването на фестивала (19 ч.). Фестивалът е дело на отдел „Култура“ при дирекция „Хуманитарни дейности“ на община Силистра. Той преминава под егидата на кмета на общината д-р Юлиян Найденов.
         На 13 септември в община Дулово е фестивалът на турския фолклор, провеждан от Сдружение с нестопанска цел „Тунахан“, което навършва една година и същия ден има отчетно събитие от 17 ч. Фестивалът е от 10 до 16 ч., провеждан заедно с община Дулово в м. Аязмо крвай село Руйно. В продължение на 20 години фестивалът е неизменно част от културния календар на общината.
         Отново в Силистра на 14 септември – Кръстовден, е празничната програма за празника на града. Тя включва: тържествено заседание на Общински съвет Силистра в Художествената галерия (11 ч.). От 18 ч. е спектакъл „Създатели на българската държава“ – историческа възстановка на НД „Традиция“ в патриаршеския комплекс в Дунавския парк. От 19 ч. е хотелски комплекс „Дръстър“ е концертът на групите „Мастило и Нико“, както и на „Мастиломюзук“.