Град Главиница чества своята 30-ата годишнина

5/9/2014
 
              В град Главиница 5 септември всяка година е празник, защото на този ден през 1984 г. излиза указът на тогавашния Държавен съвет на НРБ за удостояването на едноименното село, именувано по този начин през 1942 г., с правото да се нарича град. „30 години град Главиница“ се нарича програмата, осъществявана от ръководството на общината, в състава на която са 23 населени места. В нея са включени няколко акцента: в 11 ч. е тържественото заседаниe на Общински съвет Главиница, а половин час по-късно на площада пред сградата на общината е тържеството с издигане на знамената, водосвет за Главиница, празнично слово на кмета Хюсеин Хамди, връчване на почетния знак на града и празничен концерт. Вечерта концертната програма е от 19 часа на лятната сцена в града, с участието на Капански ансамбъл „Разград“ и дуета „Румънеца и Енчев“.
             Областният управител Насуф Насуф, евродепутатът Момчил Неков и представители на различни държавни институции отправят поздрави към обществеността на Главиница във връзка с празника. В поздрава от Областна администрация се казва: „Уважаеми госпожи и господа – жители и гости на Главиница, днес е Вашият градски празник. През 1984 г. на най-високо държавно ниво е решено едно голямо добруджанско село да се превърне в малък, но чист и приветлив град. В продължение на години тук се прави възможното местните традиции да се вписват в повелята на времето. Изграждана е инфраструктура, която да отговаря на нашето съвремие. Създавани са нови традиции, които да продължат предишните достижения в материалната и в духовната култура на населението от района. Уверени сме, че миговете на споделена радост и вяра в успеха на добрите начинания ще Ви съпътстват и занапред. Нека празничните дни бъдат повод за самочувствие, радост и настроение. Честита 30-а годишнина!“
            „В Главиница продължава изграждането на инфраструктура в различни сфери, финализирана е работата по пречиствателната станция на град Главиница и тя е вече действа ведно с градската канализация Проектът е по Оперативна програма „Околна среда“ и ПУДООС към МОСВ. По същото предприятие сме направили малки ефектни паркове с беседки и пейки в три населени места в общината – в селата Коларово, Зебил и Суходол“, каза кметът на общината в навечерието на празника. В момента се работи по два големи проекта – за ремонт на пътищата в общината, вкл. и  със средства на бюджета на общината, както и по обновяването на НЧ „Христо Ботев“.
                На 4 септември своя голям празник "40 години град" чества и най-малкият добруджански град Алфатар с участието на зам. областния управител Джанан Халил, на кметове и председатели на общински съвети от областите Силистра, Русе и Ямбол, както и на читалищни колективи от различни общини, включили се в 9-я Празник на житото и хляба, единствен по рода си в област Силистра. На тържественото заседание на Общинския съвет в Алфтара двама бивши кметове - Радка Желева и Стоян Стайков, станаха почетни граждани, а на други участници в тържеството, сред които и Ирина Дмитренко - консул на Украйна във Варна, бяха връчени значи за почетни гости. Десетина представители на образованието и културата бяха уважени със значката на Алфатар. Изрядни платци, родени през 1974 г., т.е. връстници на своя град, също имаха честта да получат специални награди от кмета Йорданка Узунска и от Общинския съвет с председател Златка Питакова.