Град Алфатар отпразнува 40-ата си годишнина с делово тържество, с празник на житото и с представяне на книги

4/9/2014
 
          Най-малкият, но не най-млад град в област Силистра – град Алфатар, отпразнува своите първи 40 години, откакто с указ на Държавния съвет на Народна Република България на 4 септември 1974 г. за град е обявено едно от знаковите в област Силистра села, прочуто със своите традиции, носии, кушии и социални придобивки. Годишнината на града мина в комплект с други поводи – 120 години на читалището и пак толкова на първото земеделско дружество в района, както и 240 години от преселението на 400 алфатарски семейства в Украйна. В тържественото заседание на Общински съвет Алфатар участваха зам. областният управител Джанан Халил, зам. председателят на Общински съвет Силистра д-р Константин Попов, кметове и председатели на общински съвети от общините Тутракан, Дулово, Главиница, Кайнарджа и Ситово. От най-далеко бяха гостите от община Стралджа, откъдето преди близо 200 години идват част от родовете в днешен Алфатар, както и от русенското село Николово. Представители на домакините и на гостуващите общини участваха и в деветото издание на Празник на житото и хляба, единствен по рода си в област Силистра. Специален водосвет за берекет отслужи архимандрит Боян от град Дулово, с който ритуал започнаха тържествените моменти.
          В рамките на тържественото заседание на Общински съвет Алфатар, водено от председателя Златка Питакова, бяха връчени наградите за почетен гражданин на двама бивши кметове – Радка Желева и Стоян Стайков; знаци за почетни гости, между които и на Ирина Дмитренко, консул на Република Украйна във Варна, за съдействието за контактите с побратимите от Олшанка; десетина видни алфатарци от образователната и културната сфера, сред които и театрални дейци също бяха уважени с награди според статута за отличията в общината. За пръв път в област Силистра по интересен начин бяха отбелязани рождените дни на няколко жители на Алфатар, не само защото са родени през 1974 г. и съответно са набори на своя град, но са и изрядни платци към бюджета. Актрисата от Шумен Стефани Лечева, родом от Алфатар, поднесе своя словесен подарък към съгражданите си, представяйки стихотворна композиция, подготвена специално за празника.
          Всички читалища на територията на община Алфатар, както и техни гости от съседни общини, организираха блок масата с най-разнообразни хлебни изделия. За девети път алфатарци и гостите им показаха, че с майсторлък, въображение и желание може да се сътворят чудесни пити, хлябове, курабии и др. солени и сладки вкусотии.
          В празника бе вписано и представянето на две книги на местния автор Петър Кънев, финансист по образование  и писател по призвание. Пред местния културен елит и пред почти целия клуб „Реката  и приятели“ от Силистра за тях и за автора им говори Марин Кадиев, председател на Съюза на независимите писатели в България. „Обсъждането на книги в днешно време е музеен експонат“, заяви гостът. Той обобщи представата си за творчеството на Кънев, чийто „свят“ се движи основно в кръга на няколко теми: Владимир Мусаков, Йордан Йовков и Лев Толстой. Кадиев сподели, че идвайки в Алфатар е усетил атмосферата на безсмъртното време, особено след като посетил гроба на Мусаков, погребан в двора на храма „Света Троица“. Петър Кънев е автор на пет книги в различни жанрове. Той е литературен историк, научен изследовател и белетрист със собствен почерк.