Областният управител на Силистра поздрави община Тутракан за тържествата „Огненият Дунав“

25/7/2014
 
           В община Тутракан са в ход тържествата „Огненият Дунав“, които започнаха на 23 юли по проект, финансиран от Европейския фонд за рибарство и от държавния бюджет на Република България. Финалът на мероприятията е на 26 юли от 9 часа до късна вечер, когато са най-различните изяви, посветени на река Дунав; рибарлъка като традиционен поминък, свързан с реката, както и състезанията и конкурсите от 18 часа край кейовата стена и на лятната сцена, също изградени по проекти.
          В поздрава на областния управител Насуф Насуф се казва: „Уважаеми г-н кмете д-р Стефанов, госпожи и господа участници в уникалните за Силистренския край тържества в чест на неповторимата европейска река. С този проект Вие уцелихте в десетката, печелейки на своя страна добруджанци и гостите на Тутракан. „Огненият Дунав“ е една възможност за изява на местни таланти и на творци от близо и далеч, които показват своите умения в сферата на различните изкуства. В същото време обаче опознават нас, жителите на Крайдунавска Добруджа, за да установят за пореден път, че сме носители на древна култура и имаме нужда от повече общуване на живо с духовността на българската нация. На добър час на проекта, за да придобие още по-категорични очертания в профила на общината, която е сред първите три най-добри в конкурса „Европейска община в област Силистра“.
         Проектът позволи на гостите на града да се потопят в историята на Тутракан и на древната крепост Трансмариска, на която е посветена и рекламната брошура, представяща обектите "Рибарска махала“, Исторически музей и Етнографски музей „Дунавски риболов и лодкостроене“. Както и Мемориален комплекс – Шуменци, посветен на битката за Добруджанския фронт през 1916 г. Специално за него предстои от името на Областна администрация Силистра да бъде предложено да стане част от Програмата „100 години от Първата световна война“ (2014-2018), която Министерството на отбраната на Република България предстои да изготви.