Поздрав от Областна администрация за юбилярите от хор "Седянка"

9/6/2014
            В края на седмицата в Силистра се проведе едно от най-големите за годината чествания в сферата на културата в региона – тържественият концерт „120 години хорово пеене и хор „Седянка” в Силистра”. Той бе дело на Народно читалище „Доростол 1870”, в състава на който хорът е една от разпознаваемите у нас и по света самодейни формации с професионално поведение. Хорът, чийто диригент от 2006 г. насам е Димитър Боев се представи пред публиката с 15 изпълнения, повечето от които от световната класика и и четири от българския си репертоар, вкл. и своя „Марш на „Седянка”-Силистра", в който се предрича „вечно да живей”, както и великолепната песен „Родна песен нас навек ни свързва...” С близо 10 творби се представи гостуващият специално за концерта хор „И. Д. Киреску” от град Черна вода, Румъния, с диригент Ангел Динку.
              В словото си пред аудиторията в салона на Куклен театър – Силистра председателят на настоятелството Маргарита Любомирова представи накратко визитката на състава, направил Силистра „столица на хоровата песен” още в първите години на миналия век. Тогава създаденото през 1908 г. Музикално дружество „Седянка” и неговият ментор Петър Бояджиев провеждат първия в България Събор на хоровете от крайдунавските градове. Дружеството и хорът са били стожер на българщината в т.нар. румънски период между 1912 и 1940 г. В онези години сподвижниците му са достигали до 900 души.
             Над 30 са изнесените концерти на хора между 1929 и 1940 г. А още през 1896 г. един от първите хорове в Силистра прави турне в градовете на Добруджа, за да събере пари за подпомагане на Силистренския край след наводненията в онези години. През 1941 г. хор „Седянка” става член на Българския хоров съюз, а почти четвърт век по-късно през 1965 г. е награден с орден „Кирил и Методий” I степен. Година преди това той вече е получил първите си награди – лауреатско звание и бронзов медал на Втория републикански фестивал на художествената самодейност, последвани от отличия в България, Германия, Австрия и Швейцария (1991-1999 г.). В продължение на години хорът е носител и на званието „представителен”.
            Областният управител г-н Насуф Насуф отправи поздравителен адрес до юбилярите от името на Областна администрация Силистра, след като подпомогна издаването на специален юбилеен лист, представящ "Седянка" в миналото и  сега. Председателят на ОбС - Силистра Димитър Генов, кметът на общината д-р Юлиян Найденов, Съюзът на музикалните и танцовите дейци в България, Ансамбъл "Силистра" и др. също отправиха поздрави до хористите. В края на м. юни друга славна в миналото хорова формация - детски хор "Дунавски славеи" стяга под формата на приятелска среща на 28 юни в Силистра своя юбилей - 50 години от създаването си.