За Деня на Ботев в Зафирово откриха барелеф на ген. Зафиров

3/6/2014
         В село Зафирово се проведе тържество за откриване на барелеф на ген. Атила Зафиров, герой от Първата световна война, както и на обновения паметник на загиналите за свободата на България. Те са дело на местното кметство, на местната земеделска кооперация и на община Главиница. Зам. областният управител Вяра Емилова, кметът на общината Хюсеин Хамди, кметът на кметството Ангел Ангелов, председателят на кооперацията Петко Петков и др. гости участваха в ритуалите, съвпаднали с навечерието на 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България. Проведена бе поздравителна програма, вкл. с участието на Градския духов оркестър на Силистра с диригент маестро Димитър Боев.   В програмата взе участие формация „Младостта е в сърцата ни” при НЧ „Христо Ботев – 1901 год.” - с. Зафирово, която изпълни три възрожденски песни. За историческите дадености говори доц. д-р на ист. kауки Румен Липчев от РИМ-Силистра.
        Името на селото е записано в българската военна история за това, че тук на 6 септември 1916 година по време на Първата световна война се води едно от най-тежките сражения на северния фронт между българи и румънци. Трета бригада от Първа пехотна Софийска дивизия, командвана от генерал Атила Зафиров, разбива румънската Девета дивизия.  От 1942 година Зафирово,чието старо име е Сарсанлар, носи името на генерала.  Зафирово се намира на около 35 километра западно от Силистра. 
       Барелефът беше открит от Петко Петков – председател на ЗК „Ген. Атила Зафиров” - с. Зафирово. Слова изнесоха още Ангел Ангелов – кмет на с. Зафирово, и Сениха Ниази – председател на НЧ „Ведрина – 1997 г.” от с. Косара. Свещеник Йордан Куцарово отслужи заупокойна молитва и освети заедно с мемориала на загиналите във войните и барелефа, дело на покойния вече скулптор Георги Жеков от Силистра. Венците са от кметство с. Зафирово; от НЧ „Христо Ботев – 1901 год.”, ЗК „Ген. Атила Зафиров“, ОУ „Иван Вазав”, ЦДГ „Васил Левски” и от Съюза на офицерите от резерва– всички те от с. Зафирово; от НЧ „Ведрина 1997 год.” (с. Косара). С гостите на тържеството цветя бяха поднесени и от името на Исторически музей – гр. Тутракан.