В памет на Ботев и на загиналите за свобода на 2 юни в област Силистра

2/6/2014
         В най-големите в област Силистра населени места – Силистра, Тутракан, Дулово и др., по случай 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, бяха проведени разнообразни мероприятия с участието на представители на различни социални групи в обществото – служители, ученици, неправителствени и патриотични организации. В областния град бе организирано шествие начело с Градския духов оркестър –  от централния пл. „Свобода“ до паметника на Стефан Караджа.
          Слово за делото на Ботев държа кметът на общината д-р Юлиян Найденов. Венци и цветя бяха поднесени от Община и Общински съвет – Силистра, от Областна администрация – Силистра, представена от служители начело със зам. областния управител Вяра Емилова; от политическите партии ГЕРБ и БСП, от областния военен отдел, от ученици от основни и средни училища, както и от отделни граждани.
         По подобен начин в град Дулово – пред паметниците на Васил Левски и на загиналите за свободата дуловци, бе отбелязан 2 юни. Пред участниците в проявата бе изнесена аудиопрезентация от страна на НЧ „Н. Вапцаров“. В Тутракан в късния следобед предстои традиционно за този ден в града  мероприятие – посрещане на четниците, участвали в 29-я поход „По стъпките на Таньо войвода“, организиран от КПД „Родно Лудогорие, чието начало е с възстановка на пристигането на четниците на родна земя край село Пожарево. В село Проф. Иширково деца от училището и от читалището отбелязаха деня пред паметника на Христо Ботев. На събора за празника на село Йорданово също бе отделен момент за почит на загиналите за свободата пред паметника на антифашиста Йордан Димов.
          По традиция в населените места, неизменно от 1948 г. насам точно в 12 часа вият сирени, за да напомнят да сведем глава в почит на падналите за свободата българи. Денят в чест на Ботев е отбелязан за пръв път през 1884 г. в градовете Враца и Пловдив. За „Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България“ 2 юни е обявен през 1993 г., но в страната е отбелязван със същото съдържание от 1901 г. насам.