При визитата си в Силистра посланикът на Турция проведе среща с властите и с производители от областта

29/5/2014
         Негово превъзходителство посланикът на Република Турция в България Сюлейман Гьокче проведе опознавателна визита в Силистра за среща с властите – областния управител, кмета на общината и районния мюфтия. В програмата му бе осъществена и среща с овощари от област Силистра. Първата среща на високия гост бе с областния управител Насуф Насуф. На нея бяха обсъдени въпроси, свързани с отношенията между двете страни. Г-н Гьокче уведоми своите домакини, че Силистра е 12-ата област, която посещава за първите си шест месеца като дипломатически представител на южната ни съседка. През това време той е организирал и 3 мероприятия на наши висши държавници в родината си. Сред темите за обсъждане бе и политиката за интеграция чрез инвестиции. За една от тях – евентуално в областта на преработката на плодове и зеленчуци стана дума по време на специалната среща с овощари от област Силистра.
        Дискусията е първа по рода си в този формат, за което участниците благодариха за представената информация. Включително за предизвикателствата, стоящи пред този процес – законодателни, митнически и санитарни различия. Областният управител запозна гостите си, сред които генералният консул в Бургас – г-н Ниязи Еврен Акйол, както и представител на търговския отдел на посолството в София, с възможностите на областта по отношение на производството на кайсии, череши, вишни, орехи, сини сливи, ябълки и др. плодове. От турска страна бе поет ангажимент да се окаже съдействие на всеки наш производител, който се обърне към посолството с конкретно предложение.
         По подобен начин се разви и разговорът с г-н Манол Тодоров, председател на Търговско-промишлената палата в Силистра. И този разговор ще има продължение в бъдеще, за да се осигури полезно общуване между икономическите субекти от двете страни. Посланик Гьокче посети Куршумлу джамия, където разговаря с районния мюфтия на Силистра г-н Мюддесир Мехмед и посети крепостта Меджиди табия, представена му от нейния стопанин Валентин Петков от Клуб "Традиция".