Серия от поздравления по различни поводи са отправени от името на инситуцията на Областния управител на Силистра

30/4/2014
             Серия от поздравления по различни поводи са отправени от името на инситуцията на Областния управител на Силистра, както и от Областна администрация. Най-големият повод това е Първи май - международен ден на труда и на работническата солидарност. Сред адресатите веднага след Първи май е ТПКИ "Добруджанка", която на 5 май навършва 60 години. Преди това своя поздрав ОА - Силистра отправя и към участниците във втория Фестивал на мъжката песен в село Ситово - на 4 май,  в който участват представители на 3 от общините в областта - Силистра, Алфатар и Ситово. В поздрава се акцентира върху факта, че културното мероприятие е сред поводите да се подчертае публично-частното партньорство, тъй като фестивалът се провежда от общината, а се спонсира от местната мандра. Междувременно своите поздравителни адреси получиха два танцови състава от Силистра - Балет "Мечтание", който навърши 20 години, и Балетна школа "Аксел", посветила концерта си на Международния ден на балета и танца. Преди няколко дни ОА-Силистра поздрави за изявата им в ГХГ - Силистра две училища от облрастта - от селата Паисиево и Черник.
          Във връзка с годишнината на ТПКИ "Добруджанка" - една от най-социалните структури в област Силистра, научаваме, че 156 член кооператори и общо 210 служители, както и стотици бивши работници, ще отбележат в сърцата си празника на кооперацията. В най-добрите си години трудовият й състав е достигал 1 400 души, като правило е не малка част от тях да са трудоустроени. В момента в това социално положение са повече от 1/3 от работещите. Началото е с производство на оградна мрежа и плетени кошници, както и на опаковки от велпапе и хартия. Продължението е с производство на детски облекла. Тогава кооперацията е била неизменно в челната петица на най-добрите производители у нас. От 20 години ТПКИ навлиза в сферата на производство на дамски облекла, предимно за клиенти от чужбина – понастоящем Германия  и Италия.
            С годините се променя и профилът на клиентите на кооперацията – преди конфекцията е била за масова употреба, сега се обслужват партньори, моделите на които може да се видят и най-престижните модни подиуми. „Всяка година произвеждаме по 100 000 облекла, като 30% от печалбата инвестираме в нова техника, вкл. и в модерен  робот за кроене“, твърди Цветанка Христова, председател на ТПКИ от 1987 г. насам. През това време е осъвременена сградата на кооперацията, изградена преди 40 години. „Добруджанка” има много посоки за подготовка на свои кадри, но предимно го прави на свой терен, макар хората с опит на други места по-лесно се напасват в нейната „къща”.