Областна администрация - Силистра се включи в кампанията "Да изчистим България за един ден"

26/4/2014
             Областна администрация – Силистра и тази година се включи в акцията „Да изчистим България за един ден”, не само като координатор, но и като участник в инициативата. Избраният от ръководството на ОА обект за почистване бе крайградската зона на района при ГКПП край фериботния комплекс до река Дунав. Кампанията се провежда в 110 страни по света и по традиция България е сред най-активните страни, вкл. в област Силистра, където сме винаги между първенците в нациоаналната класация.
                  В кампанията се включват кметства, администрации, училища, детски градини, НПО, неформални групи и др. структури на обществото. Основен организатор са общините в партньорство с министрества, медии и фирми. И тази година чрез ПУДООС при МОСВ са заделени 60 000 лева във вид на ваучери за горива, разпределени по места. Българска асоциация „Полимери” подари 110 000 чувала, но повечето институции участници, вкл. ОА-Силистра сами си ги закупиха. Според справката към 11 ч. в област Силистра са излезли 14 246 души. В община Тутракан става дума за 57% от населението (50 институции, фирми, ЦДГ и училища, 14 НПО и др.). Там са почистени 4 нерегламентирани сметища, както и боровата гора по пътя за Силистра.
                В община Силистра над 2 000 души по предварителната заявка са се включили в акцията. Отделно през седмицата над 2 000 ученици са провели своя „санитарен полуден”. В Силистра партньори на кампанията са станали някщолко фирми: Паралел 92, Амброзия, Лъки Маркет, Кауфланд България, Жоан, Универснаб. През седмицата само община Силистра е раздала 2 200 чифта ръкавици и над 600 чувала.  Отделно от кампанията - 2 300 чувала и повече от 4 000 чифта ръкавици на всички, заявили своето участие.