В последните дни на март – от петък до неделя, град Силистра е домакин на регионалния кръг на състезанието „Млад Фермер“

28/3/2014

В последните дни на март – от петък до неделя, град Силистра е домакин на регионалния кръг на състезанието „Млад Фермер“. То се провежда на ротационен принцип на домакинство по предложение на Аграрния университет в Пловдив и с подкрепата на МОН. Тази година е петото издание и негов домакин е създадената преди 105 години ПЗГ „ДОБРУДЖА“. Участниците – близо 70, са 23 отбора, т.е. от толкова на брой училища от цяла Северна България – от Видин до Добрич. За сравнение – в Южна България броят на земеделските гимназии и училища е само 12. Професионалната гимназия от Ситово през април ще участва в подобен формат в Пловдив.

Три са представителите на област Силистра – освен домакините, още училищата в Ситово и Средище. Състезанието е в три направления – животновъдство, растениевъдство, механизация.  В програмата на 29 март– „резитба на лози“ в двора на гимназията (9-9,30 ч.), доене в кравефермата в Ситово (4-8 ч.), разпознаване на фуражи и семена (10-13 ч.), майсторско управление на трактор на територията на учебния полигон (9-13 ч.). Участниците в състезанието ще посетят крепостта „Меджиди табия“. 

Откриването на състезанието бе на 28 март от 17,30 часа в комплекс „Куин“ в кв. „Деленки“. Участниците бяха  приветствани от областния управител Насуф Насуф, който в поздрава си прогнозира, че в близко бъдеще младият фермер ще бъде в основата на икономиката на страната. В този дух на мисли бяха и приветствията на Нели Иванова, началник на отдел в Общинска администрация - Силистра, от името на кмета д-р Юлиян Найденов; на д-р Габриела Миткова, началник на РИО на МОН, както и на представителите на две министерства – МЗХ и МОН. 

В проявата участват представители на няколко университета: Лесотехнически – София, Аграрен - Пловдивски, Тракийски и Русенски.  Награждаването е на 29 март от 19 часа отново в същия комплекс. Тогава е и празничната програма. Наскоро в Силистра бе състезанието „Млад строител“, проведено в ПГС „П. Пенев“.