Стотици силистренци на поклонение пред паметника на Апостола

19/2/2014
    В Силистра пред паметника на Васил Левски се проведе поклонение пред паметта на Апостола на Свободата. То бе организирано от община Силистра и от Общинския комитет "Васил Левски". В него участваха стотици силистренци, представители на различни възрасти и социални сфери, вкл. и най-вече ученици от няколко училища. В ритуалите се включиха Клуб "Традиция" и Градският духов оркестър. Областна администрация бе представена от областния управител Насуф Насуф, от заместник областния управител Вяра Емилова и от почти цялата администрация, от чието име бе поднесен венец. Община Силистра бе представена от председателя на ОбС Димитър Генов, от зам. кмета Денка Михайлова и от други отговорни представители на администрацията.
      Специалното слово тази година по повод 19 февруари - 141 години от гибелта на Васил Левски, бе изнесено от Иван Занов - председател на Клуба на учителите по история и на Дружеството на краеведите. В своето есе авторът му казва: "Апостолът дръзва да промени мисленето на хората около себе си. Социологическият анализ на членовете на комитетите доказва, че Той успява да привлече видимо противоположни социални интереси. Акад. Николай Генчев сочи, че „от 1001 комитетски членове 286 произлизат от средите на търговско-промишлената буржоазия, 7 едри буржоа, 271 селяни, 15 души чираци и калфи, 17 чиновници, 96 учители, 95 свещеници и монаси, и 214 са с неопределен социален произход.” От посочената статистика е видно, че в комитетите членуват българи, които има какво да губят. По късно, в дните на Април`1876 тази тенденция е същата – състоятелните, а не бедняците, искат своята свобода. В тази връзка като неразгадан досега рефрен звучи написаното в тефтерчето от Левски: „Народе????”.
      В Деня на Левски своя патронен празник отбелязва СОУ "Васил Левски" в град Главиница. Празникът бе уважен с поздравителен адрес от името на областния управител на област Силистра. В Главиница е един от паметниците на Левски в област Силистра, редом с паметници в Силистра, Тутракан и Дулово. И по света - В САЩ, Русия, Украйна и др. В Силистра паметникът на Апостола бе открит пред 2007 г. и всяка година на 19 февруари, когато е гибелта му, както и на рождения му ден през м. юли все повече хора се стичат, за да отдадат почит пред "най-великия българин". Миналото лято в Силистра зад паметника на Левски бе изградена стена от 17 кипариси, които допълват пространството в градинката, изградена край паметника.