В Силистра с награждаване и национална изложба приключи конкурсът за живопис, графика и приложно изкуство „Бялата олимпиада в детските очи – Сочи 2014“

7/2/2014
 
         В Градската художествена галерия в Силистра се проведе тържество по награждаване на най-добрите участници в конкурса „Бялата олимпиада в детските очи – Сочи 2014“, завършил с национална изложба. Най-добрите 40 творби ще заминат за Русия, за да бъдат представени в дните на олимпиадата. Проявата е дело на Народно читалище „Доростол“ и Фондация „Ян Бибиян“, под патронажа на министър Мариана Георгиева и посланика на Русия в България Юрий Исаков. Провеждането му стана факт със съдействието на областния управител на Силистра г-н Насуф Насуф и с участието на жури в състав Йордан Колев – председател, Димитър Златев и Вихрен Иванов – членове. В ритуала участваха областният управител г-н Насуф, който заедно със заместник областния управител Вяра Емилова връчи наградите на първенците; Иван Дончев от Министерството на младежта и спорта, раздал спортни пособия на най-добрите; Василий Колясев, консул в Генералното консулство на Русия в Русе, Атанас Токушев от настоятелството на НЧ „Доростол“ с председател Маргарита Любомирова, и др. Всички наградени получиха грамоти от посолството на Русия и поздравителни адреси от областния управител, осигурил златни, сребърни и бронзови медали.
        Тържеството съвпадна с деня, в който „Светът отново стана олимпиада“, както преди 50 години едно японско момче нарече най-голямото в света спортно събитие, провеждащо се веднъж на 4 години. Близо 120 години всеки победител на олимпиада получава медал и лавров венец, подобно на своите предшественици в древна Гърция, родоначалник на олимпиадите. В Силистра 40 деца от различни краища на страната, вкл от Дулово, Зафирово и Ситово – участници от Крайдунавска Добруджа, получиха медали, защото са ги заслужили. Но не защото са участвали в спортна надпревара, а защото са посветили своето творческо усещане на бялата олимпиада в Сочи. Така България и Силистра задочно участват в това голямо спортно събитие.  Благодарение на над 550 участници от повече от 30 населени места от цялата страна. Споменато с добро бе името на покойния Кръстьо Младенов, председател на Фондация „Ян Бибиян“, положил много усилия за утвърждаването на идеята за конкурса, провеждан от 2008 г. насам. В програмата участва вокална група с ръководител Дариела Георгиева заедно с оркестъра на Ансамбъл „Силистра“ при Народно читалище „Доростол“.