В Силистра Кризисният щаб при областния управител ограничи движението на тежкотоварни автомобили по пътищата в областта

26/1/2014
       В Силистра на 26 януари в 9 ч. сутринта заседаниe проведе Кризисният щаб, свикан от областния управител г-н Насуф Насуф. Най-важните решения, взети от членовете му: засега няма показатели, за да се обяви бедствена обстановка; ограничава се движението на тежкотоварни автомобили по пътищата; до 12 ч. се предлага на кметовете на общини да решат дали в понеделник на териториите им ще има учебни занятия в училищата и в детските градини; работните екипи по пътищата, В и К и елзахранване да работят непрекъснато, за да не бъдат прекъсвани съответните връзки.
         Какви са констатациите? Обстановката в област Силистра се оценява като тежка и критична. Над 30 машини работят по основните пътни направления от Силистра за Добрич/Варна и Шумен, а подизпълнители имат ангажимент към страничните пътища. Главните направления са проходими при тежки зимни условия. Т.нар. тапи с преспи, някои над 1,4 м., са се образували на главния път за Добрич при обходния път от Русе край Силистра, както и при хан „Дълбоки“ на главния път за Русе. Проблемни отсечки има между Ситово и Дулово, от Главиница за Зафирово, както и още от Силистра за Проф. Иширково, край язовира на село Сокол по пътя за Главиница. Трудно се движат автомобили между Поляна и Попина, където дори снегопочистващата техника е закъсала. От събота вечерта е затворен пътят Старо село – Кубрат. Основният проблем са навяванията.
          Постове на МВР предупреждават автомобилите за състоянието на пътищата, което е особено опасно за тези, които не са снабдени с вериги и не са готови за движение при тежки зимни условия. Сутринта не е имало автобус от Силистра за Варна, както и не са пътували автобусите на основния превозвач пот Силистра за Калипетрово. На румънска територията обстановката е още по-тежка, поради което край Силистра не работи тамошният ферибот. Без ток е половината село Айдемир, като проблеми има и в село Ветрен. Отделно без ток са няколко населени места в община Тутракан, в които по същата причина няма и вода, но се работи по отстраняването на проблема. В същата община е възможно проблемът да се разшири предвид обстановката.