Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева: Законодателни промени през 2014 г. ще позволят реалния старт на процеса на финансова децентрализация

22/11/2013
          През последните няколко години не е съществувало никакво убеждение, че финансовата децентрализация е трябвало изобщо да започне в държавата, заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева след взетото правителствено заседание, съобщиха от пресслужбата на МС на Република България. На него беше разгледан доклад за изпълнението на Стратегията за децентрализация и на програмата за нейното изпълнение в периода 2011-2012 г. Докладът е приет на първото заседание на възстановения през м. август Съвет по децентрализация, посочи министър Терзиева. Тя обяви, че изводите в него са за абсолютно незадоволителни резултати, особено по отношение на мерките, свързани с прехвърляне на местните власти на приходооизточници. Десислава Терзиева поясни, че основната цел, която правителството, съвместно с Националното сдружение на общините, си е поставило, е разработването на пътна карта за реално стартиране на финансовата децентрализация.
          „Това е предпоставка и за икономическото развитие на държавата и за реално осигуряване възможността на общините да предоставят качествени административни услуги на гражданите, да бъдат близо до тях, да формират политики заедно с държавата като партньори”, коментира министърът. Терзиева допълни, че този процес не може да бъде спрян и че през 2014 г. ще бъдат извършени законодателни промени, които ще позволят реалния старт на децентрализацията през 2015 г. Министърът на финансите Петър Чобанов определи натрупаните през последните години проблеми като много тежки. По думите му, решаването им изисква въвеждането на изцяло нов модел, който ще засегна възможностите за допълнителни собствени приходи на общините, както и преглед на изравнителните и на капиталовите субсидии. „Това означава преглед на всички бюджетни взаимоотношения на държавата с общините”, коментира министър Чобанов.