В Силистра се проведоха дебати за общите приоритети на България и Румъния в следващия програмен период

19/11/2013
          Град Силистра бе домакин на дебати по темата „Общите приоритети на България и Румъния (2014-2020)  – нови възможности и хоризонти“ с участието на представители на президентството, на Европейската комисия, на дипломатическия корпус на няколко страни от ЕС, на дирекции в различни министерства от двете страни, на местните власти по поречието на река Дунав, както и на бизнеса и неправителствения сектор. Гости на форума бяха областните управители на Силистра – г-н Насуф Насуф, и на Русе – г-н Венцислав Калчев. Пред аудиторията презентации имаха кметовете на общините Русе, Силистра, Видин, Гюргево, Кълъраш и Калафат.
         Дебатите бяха открити със слово на г-н Росен Плевнелиев, президент на Република България. „Инвеститорите гледат на региона като цяло“, каза президентът Плевнелиев. От 15 години насам се отчитат положителни промени на Балканите, което е потенциал за България и Румъния – една от най-важните врати към ЕС, да работят успешно по проекти. Държавният глава заяви, че само заедно България и Румъния могат да успеят в новия програмен период в усвояването на средствата от европейските програми (262 млн. евро) и от Кохезионния фонд (7,1 млрда евро за България и 21,7 млрда евро за Румъния).
          Председателят на Парламентарната комисия за приятелство между България и Румъния Петър Дулев, народен представител в 42-ото НС на Република България, определи като навременна и актуална темата на дебатите и припомни, че през 1992 г. е първият договор между двете страни, подписан в „новото време“. На национално ниво се отчита положителна динамика в търговските икономически взаимоотношения между България и Румъния, което прави северната ни съседка един от петте най-активни наши партньори в това отношение.
         Д-р Юлиян Найденов, кмет на община Силистра, и  Даниел Стефан Драгулин, кмет на община Кълъраш, подписаха съвместна декларация за сътрудничество за реализацията на проект „Изграждане на мост над река Дунав в района на Силистра-Кълъраш“. Документът предвижда обмен на информация между местните власти от българска и румънска страна за изграждането на съоръжението във всички етапи на проекта; за пътникопотока през река Дунав, както и координация със Смесения междуведомствен комитет между България и Румъния.