Вицепремиерът Даниела Бобева се срещна с бизнеса в Силистра и откри шивашка фабрика в дуловското село Руйно

15/11/2013
          В Областна администрация Силистра по покана на областния управител г-н Насуф Насуф се проведе среща по проблемите на бизнеса и конкретно в областта с участието на вицепремиера по икономическото развитие доц. Даниела Бобева, на зам. министрите Мирослав Мазнев от министерството на регионалното развитие и на Анна Янева от министерството на икономиката и енергетиката. „Според мен 22 години в България хората не разбраха, че не държавата, а бизнесът създава брутния вътрешен продукт. В момента разговорите за икономика не са на мода, защото през последните 5 месеца са по-интересни протестите”, заяви доц. Бобева пред представители на бизнеса от областта. Тя подчерта, че в програмата на правителството бизнесът е важен приоритет. Към него се проявява коректност, като една от мерките е въвеждането на връщането на ДДС до 30 дни, което към края на септември е факт в над 90% от случаите. Вицепремиерът поиска обратна информация по въпроса.
         Прекратена е практика за силови и безсмислени проверки на фирмите и се работи по мерки за намаляване на административната тежест. Техен завършек ще е въвеждането на електронизацията на публичните услуги. Вицепремиерът разясни на участниците в срещата, че вътрешното търсене ще бъде по-малката част от икономическия растеж – реално 1,5-1,8 в следващите 3 години, докато делът на износа ще е по-голям. Добрите новини за бизнеса и за страната занапред ще идват от Украйна, Молдова, Армения и вероятно от Грузия, с които страни ще работи износът след подписани споразумения за асоцииране в рамките на ЕС. Ефектът ще бъде видим в области като Силистра, тъй като тези икономически отношения ще развият транспорта по река Дунав. В ход е ре-стартът на ферибота в Силистра, вкл. и с възможност да пътува не само до отсрещния румънски град Кълъраш, но и до Украйна (пристанище Рени).
        Русия е другият избор на България, тъй като тя е страната, където най-много расте покупателната способност на населението. Предстои българските посланици да станат по-активни в търсене на пазари и бизнес партньори на българските фирми и на държавата в тези и други страни, вкл. в Азия. Например Казахстан, където предстои голямо строителство и ще има нужда от строителни фирми, както и в Близкия Изток. „Големият проблем у нас е, че трудно си говорят хората от един икономически сектор, поради което не се обединяват“, отбеляза доц. Бобева. Както и на срещата с местната власт от област Силистра, проведена предната вечер, бе отбелязан предстоящият бизнес форум на 27 ноември в Букурещ, където ще участва премиерът Пламен Орешарски. На него той ще участва заедно с държавни ръководители от 16 страни от Европа, както и с китайския му колега. Предвидена е представяне на 400-500 фирми от КНР от сфери като машиностроене, строителство, електроника, овцевъдство, телекомуникации, В и К, и др..
         20 млн. лева има заложени в проекта за бюджета на България за 2014 г., предвидени за иновации в малките и средните фирми, за които те ще могат да кандидатстват догодина. За пръв път в държавната хазна ще има толкова много средства за тази важна цел. Обсъжда се и възможността фирмите, дарили пари за иновации на университети, да бъдат освобождавани от данъци. За първи път в бюджета има пари и за реклама на България. Подготвя се брошура, представяща по света възможностите на родните университети да обучават чужди студенти.
        По време на посещението си в Силистренска област доц. Бобева участва в ритуала по прерязване на лентата на шивашка фабрика на русенската фирма „БТБ България“ ООД – Русе, открила като за начало 200 работни места в дуловското село Руйно. Германският собственик на придобивката Ахим Байерл запозна вицепремиера с амбициите на дружеството да подобрява условията за производство в своите две фабрики, от които по-голямата е в Русе. Областният управител на Силистра г-н Насуф Насуф и кметът на община Дулово д-р Юксел Ахмед отправиха поздравителни адреси към собственика и към персонала на фабриката начело с нейния ръководител Нурхан Мухарем, бивш зам. областен управител на Силистра.