Язовирите в област Силистра в безопасно състояние, комисия предписа мерки за потенциално опасните

18/10/2013
 
         Смесена междуинституционална комисия, съставена от областния управител на Силистра г-н Насуф Насуф, извърши традиционната есенна проверка на язовирите от т. нар. списък на потенциално опасните водоеми и дигите по поречието на река Дунав в областта. В комисията участваха представители на областна администрация, „Напоителни системи“ ЕАД, „Басейнова дирекция“, „Язовири и каскади“ към НЕК и от служба „Пожарна и аварийна безопасност“. Изпълнената от тях задача е протоколирана и на базата на констатациите е съставен доклад, който ще бъде пратен на кметовете на общините от област Силистра, както и на Междуведомствената комисия в София. Според статистиката, над 60 са язовирите в областта, от които по-малко от 15% са в списъка на потенциално опасните. Обект на комисията са били 8 язовири в четири от общините – Силистра, Тутракан, Главиница и Ситово, на териториите на които се намират обходените водоеми, където се предполага, че може да има проблеми при проливни дъждове и тежки зими.
         „В момента няма язовири, чието състояние да е опасно за населението в съответните населени места край тях, но забелязаните проблеми по поддръжката им от страна на ползвателите им – наематели или концесионери, са описани, за да бъдат отстранени“, каза областният управител Насуф Насуф, след като се запозна с представения доклад на Комисията. По-тревожен е констатираният за пореден път проблем със състоянието на дигите край река Дунав при Силистра – Айдемир, Попина – Гарван и Тутракан – Бръшлен, резултат от ползването им за пътища за извозване на дървесината след горската сеч.
       „Предстои среща с ръководителите на  горските стопанства в Силистра и Тутракан, както и с представители на „Напоителни системи“, за да регулираме този процес, компрометиращ дигите, непочиствани от две години насам поради липса на средства“, заяви областният управител.  От „Напоителни системи“ ЕАД твърдят, че от години има предписание за указване на местата за преминаване, които превозвачите не спазват, създавайки дълбоки коловози по дигите. Във връзка със състоянието на дигите конкретно в Силистра предстои през 2014 г. да бъде реализиран проект за ремонт по линия на Министерството на регионалното развитие. В момента текат документалните процедури, които трябва да завършат до края на тази година. За последно дигата при Силистра е била ремонтирана след пролетта на 2006 г., когато се получи пробойна в нея в резултат на силните дъждове.