Областният управител на Силистра дари митрополит Амвросий с магнолия – символ на дълголетие и равнопоставеност в природата

8/10/2013
        Областният управител на област Силистра г-н Насуф Насуф и заместник областният управител г-жа Вяра Емилова посетиха Негово Високопреосвещенство митрополит Амвросий в митрополитския дом на Доростолска епархия. Посещението е част от инициативата на областния управител да се запознае с проблемите на основните вероизповедания в Силистренска област. В срещата участваха отец Добри Чаков, протосингел на епархията, и Цветана Цанова, епархийски съветник.  „Живеем в район със смесено население, изповядващо различни религии, и отношенията ни с тях са много добри, защото няма какво да делим – земята, на която живеем, не е наша, тя е на Бога“, заяви владиката в приветствието си към своите гости. Г-н Насуф дари духовния водач на християните от Силистренския край с магнолия – символ на дълголетие и равнопоставеност в природата.  В отговор областният управител бе дарен с ценен екземпляр на коран, издаден преди близо две десетилетия.
          „От 20 години съм на служба в администрацията – общинска и държавна, и имам сторени добри дела съвместно с местни религиозни водачи, вкл. и с настоящия патриарх Неофит в предишното му качество на дългогодишен митрополит на епархията с център Русе при изграждането на църкви в град Главиница и в село Черногор“, каза областният управител в началото на свободния разговор с митрополит Амвросий. Той го запозна с възможността да придвижи в държавната йерархия преписка за терен публична държавна собственост в село Богорово, поискан от община Силистра, за да бъде отдаден безвъзмездно за изграждане на малка църква в селото.
        Областният управител и митрополитът обсъдиха различни теми – взаимодействието между властите, уважението към държавността и др., свързани с проблеми на обществото и на религиозните общности у нас. Засегната бе и перспективата в учебните заведения да се изучава вероучение, за което светската власт няма яснота до този момент. Те изразиха единодушие по въпроса, че вероизповеданията са призвани да се грижат за духовното израстване на хората.  „Мое мнение е, че трябва по-широко дебатиране в обществото, тогава може би хората ще поискат това да се случи в законова форма“, сподели г-н Насуф. „В мое лице имате един съработник и се надявам да продължим полезните си срещи с Вас“, обяви митрополитът на Силистра.