В празничния 1 октомври Силистра почете местен скулптор и уважи изложба от дунавски пленер

2/10/2013
            В празничния 1 октомври – Ден на освобождението на Южна Добруджа (1940 г.), властта и гражданството уважиха едновременно две новооткрити изложби в Градската художествена галерия в Силистра. „Ние дължим уважение към нашия скулптор Георги Жеков, починал тази година, на когото посветихме 17-ия пленер „Човек и природа – Ветрен 2013“, заяви директорът на галерията Йордан Колев, също скулптор и дългогодишен преподавател по изобразително изкуство. Общо 74 творби на Жеков са аранжирани лично от проф. Ангел Станев, наш изявен съгражданин, скулптор и преподавател в Академията, консултант и на пленера по металопластика, провеждан в крайдунавския град в предишни години. От името на община Силистра Цветана Игнатова, началник на отдел „Култура“ отдаде заслуженото на скулптора в присъствието на неговото семейство – съпруга и дъщеря. Както и на участници в изложбата с „резултатите“ от пленера във Ветрен – дунавски пейзажи, добруджански пространства и др.
           В откриването на изложбата участва Вяра Емилова, заместник областен управител на област Силистра. В поздравлението си към участниците в изложбата тя заяви: „С резултатите от пленера, които творците ни представят в настоящата изложба, отново имаме възможност да погледнем отблизо на река Дунав и на нашата природа. С картините и с всяко друго художествено изображение, създадено в рамките на няколко дни, Вие успявате да ни възхитите и да предизвикате интерес към заобикалящата ни действителност. Нека те намерят в наше лице своите почитатели и меценати. И както се казва в разпространено до обществеността поздравление от областния управител Насуф Насуф във връзка с 1 октомври: „В първия ден на октомври си припомняме драматичното преселение на хиляди българи от севернодобруджанските територии. То е най-голямото по рода си пред 20-ия век и е белязано едновременно с мъката от раздялата с родното място и с надеждата за по-добър живот в старата си родина.“
         „В най-скоро време за пръв път силистренската галерия ще отвори врати за млади художници, родом от Крайдунавска Добруджа – става дума за над 10 творци, завършили художествени училища и университети, за да се покаже приемствеността в изкуството“, сподели директорът на галерията Йордан Колев през Вяра Емилова, в чийто ресор са дейностите по културата. Най-вероятно ще бъде върната и традицията сградата на областна администрация отново да бъде място, където в навечерието на Нова година да бъдат показани образци на художествеността, съхранявани в галерията или сътворени специално за хуманитарната инициатива. Те ще са една възможност до тях да се докоснат представителите на различните браншове от областта, с които предстоят серия от срещи на областния управител Насуф Насуф, на неговия екип и на експертите в администрацията.