Приветствие на областния управител на област Силистра за Деня на независимостта

22/9/2013
ПРИВЕТСТВИЕ ЗА ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ – 22 СЕПТЕМВРИ
 
Уважаеми съграждани, преди 105 години с княжески манифест, обявен във Велико Търново, България стана независима държава. Нашата древна страна възкръсва от петвековното забвение и отново намира своето заслужено място на картата на Стария континент. Тридесет години преди Деня на независимостта в един зимен ден Силистра има честта да е първият свободен град след края на поредната руско-турска война, довела до освобождението на България от турско робство. Три десетилетия са необходими до есента на 22 септември 1908 г., за да стане факт символичният акт, с който продължава съществуването си Второто българско царство. Три десетилетия борба и събиране на плодовете й, за да се стигне до деня на урожая: васалното княжество започва да се нарича царство България, а българският владетел се титулува цар. По редица причини в онова време Силистра е встрани от големите събития, чийто връх е в църквата „Св. 40 мъченици“ и на знаменателния хълм „Царевец“ над старопрестолнината. От историята е известно, че докато се строи столицата Плиска, Дръстър – град е българска резиденция, за да остане в историята на Първата българска държава със славата си на велик град в античността и в Средновековието.
Вероятно на малцина от нашите съграждани им е направило впечатление, че почти в центъра на града, до паметника на Отец Паисий в двора на най-старото училище в Силистра, носещо неговото име, се извисява един достолепен стар дом. Той е граден в годините, когато България получава своя заслужен Ден на независимостта. Този дом е венец на желанието на тогавашни заможни силистренци, изграждайки нещо красиво, ново и сигурно, да подчертаят самочувствието си на свободни и независими добруджанци. Със забележителната по своя вид сграда нашият предтеча е показал своята еманципация към света. Античните колони и арките на новата къща са едно своеобразно преливане от древност към модерност, заявка за категорична европеизация.
От 15 години насам Денят на независимостта отново е национален празник на Република България. В продължение на години този ден – 22 септември, е пренебрегван, за да се появи отново в целия си блясък в празничния календар на родината. Има нещо символично, че в Силистра отбелязваме празника пред паметника на Васил Левски – най-велия българин, както го наричаме в изблик на гордост и преклонение. Защото той е нашият символ за обединение между етноси и социални прослойки, между учени и ученици, между властващи и управлявани.
Днешното сложно време иска преди всичко да почитаме славните дати на миналото си, да бъдем загрижени за настоящето и да имаме ясен поглед за бъдещето на България. Без да плащаме данък на мнението на другите за нас като нация и държава. Защото, благодарение на манифеста на княз Фердинанд на 22 септември 1908 г., година по-късно Високата порта, а след това и Великите сили признават официално българската независимост.
ЧЕСТИТ Ден на независимостта на България! Честит празник!
 
Насуф Насуф,
Областен управител на област Силистра
22.09.2013 г.