Областният управител на Силистра поздрави жителите и гостите на Тутракан за празника на града - 21 септември

21/9/2013
ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ЗА ПРАЗНИКА НА ГРАД ТУТРАКАН
 
                                                                                                    Уважаеми граждани и гости,
     днес Тутракан за двадесети път празнува най-тържествения ден на своя град, един от най-старите в България и Европа. Преди две десетилетия тогавашните народни избраници в местния парламент определят 21 септември за празничен ден. В името на спомена, че Тутракан е първото населено място в Южна Добруджа, получило свободата си в резултат на Крайовската мирна спогодба през 1940 г.
      В тези славни дни преди 73 години народът ни е възвърнал самочувствието си и се е заредил с нови сили, за да възстанови българщината в целия й блясък на територията на родната земя. Защото Тутракан винаги е бил люлка на книжовността и духовността – от древната Трансмариска до днес.
    И в момента градът има с какво да впечатли гражданите и гостите си – с неповторимия изглед към река Дунав от височините на Тутракан и от парковата инфраструктура край нея. Експозициите на  историческия музей и уникалният музей на лодкостроенето и рибарския поминък са онези моменти, без които е немислимо да опознаеш града, духа и настроението на хората.
      Обновяването на единствената по рода си рибарска махала по поречието на Долния Дунав предстои да я превърне в още един акцент, заради който си струва да дойде човек до Тутракан, за да се срещне с миналото в съвременния му вид. Безценна презентация на Тутракан и на Силистренския край напоследък са вече утвърденият у нас и по света международен песенен конкурс „Речни ноти“ и неповторимото със своето въздействие водно шоу „Огненият Дунав“.
Честит празник, Тутракан!
 
 
Насуф Насуф,
Областен управител на област Силистра
21.09.2013 г.