Екипът на областния управител уважи 20-ия Празник на Тутракан

21/9/2013
        С тържествено заседание на Общински съвет – Тутракан започна 20-ият Празник на града. „С решение на Общински съвет – Тутракан от 31 март 1993 г. се утвърждава традиция празникът на града да е на 21 септември”, заяви в началото на заседанието председателят на съветниците Иван Недев. „Какъвто град градим, в такъв ще живеем”, сподели в словото си кметът на общината д-р Димитър Стефанов.  В тържеството участваха народният представител Стефан Господинов, заместник-областните управители Вяра Емилова и Джанан Халил, председателите на общинските съвети в Силистра, Алфатар, Главиница и Ситово; кметове и зам.-кметове на Алфатар, Главиница и Ситово; делегация от отсрещна през река Дунав община, с която тутраканци са в дружески връзки. Концерти на Теодосий Спасов, почетен гражданин на Тутракан, и на група БТР, както и традиционен рибен фест включваше тазгодишният празник на крайдунавския град. Поздравителни адреси към тутраканци отправиха в задочен план президентът Росен Плевнелиев, народните представители Антон Кутев и Бойко Борисов, областният управител Насуф Насуф, както и десетки кметове на общини от цялата страна.
         Поздрав към участниците в тържественото заседание на ОбС – Тутракан от името на институцията „областен управител” отправи Вяра Емилова, заместник-областен управител на област Силистра: „Месец септември е богат на празници за градове и общини от Силистренска област. За нас празникът е повод за добра дума и хубаво настроение. Преди няколко дни последователно почетохме празниците на Алфатар и на Силистра. Днес е празникът на Тутракан, който заслужено получава нашето внимание. Тутракан е първият град в Южна Добруджа, получил свободата си след Крайовската мирна спогодба през 1940 г. Благодарим за възможността да бъдем част от Празника на Тутракан, който е богат на възможности за съпреживяване както от неговите граждани, така и от гостите на града. Надяваме се, че и занапред Общинският съвет като колективен политически орган на местното самоуправление ще взема правилните решения, които кметът на общината ще изпълнява в името на по-доброто бъдеще на крайдунавската община Тутракан.”
        „Дългогодишният кмет Вергил Русев е мъж с голяма мъдрост, наследникът му на поста Красимир Петров е човек с голямо излъчване, добре работихме в няколко мандата и с Георги Георгиев, а д-р Димитър Стефанов е четвъртият кмет на Тутракан, с когото продължаваме правенето на добри дела в града и общината”, каза в ретроспективен план французинът Ален Вале, почетен гражданин на Тутракан.
         Новоизбраният почетен гражданин на Тутракан Вергил Русев: „Благодаря за наградата, която ми давате, и на Ален Вале за доброто приятелство от годините, когато помогна за болницата в Тутракан, както и за медицинските звена в Главиница и Дулово”. Общинските съветници единодушно утвърдиха предложението, по адрес на г-н Русев, направено от Културно-просветно дружество „Родно Лудогорие” с председател д-р Анатолий Кънев от София, представлявано в Тутракан от Маргарита Димитрова. Сред заслугите на 75-годишния бивш кмет с два мандата, журналист, самодеен актьор, хорист и настоящ общински съветник е ремонтът на музея, както и провеждането на двата патриотични похода - за мислителя за единение Шейх Бедреддин и за войводата Таньо Стоянов. Грамоти за успехите си на световното първенство по канадска борба получиха световните шампиони Красимир Костадинов и Сашо Андреев, вицешампионката Димитрина Димитрова и бронзовият медалист Пламен Иванов.
           В тържественото заседание бе вписан още един ритуал: Калина Грънчарова, изпълнителен директор на Общинския дарителски фонд "Тутракан", връчи наградата за дарител на годината на д-р Юрий Василев. Участниците в тържеството положиха венци и цветя пред паметниците на Васил Левски и Панайот Хитов в Дунавския парк.