Силистра събра в "сборник" документи на 150 години, областният управител единствен поздрави с адрес авторката му при представянето на книгата

14/9/2013
         В Регионална библиотека „Партений Павлович” -Силистра бе представена книгата „Силистра. Документи (1849-1900 г.)”, съхранявани в София. Идеята е на дългогодишната директорка на библиотеката Лидия Димитрова. Реализацията е на доц. д-р Ружа Симеонова по документи от научния архив на БАН. Финансирането в реципрочна част е на община Силистра.    
         Областният управител Насуф Насуф единствен от властта поздрави авторката с адрес, в който се подчертава колко е важно документите от миналото да бъдат на разположение на днешното общество. За да стане ясно, че винаги е имало политици и представители във властта, които развиват създадените преди тях традиции. Изразява се благодарност за  заслугата на авторката на сборника и за откритата изложба „Българските земи през 19 век” в Силистра.  В нея са представени акварели - общо 38, рисувани от различни художници по скици на пътешественика Феликс Каниц.
         В България те се представят за пръв път в Силистра, а прощъпулникът им е бил във Виена през зимата на 1885 г. Каталогът на акварелите е намерен в Чикаго. Предстои тур на творбите и в други български градове, предимно в Североизточна България. В периода 1870-1878 г. Каниц е пътувал предимно във вилаетите на Османската империя в близост до река Дунав.
          Неговият племенник Жак Каниц урежда въпроса с "идването" им в България години след смъртта на чичо си, изпълнявайки устното му завещание. Подобни акварели има и за Сърбия, с които в обозримо бъдеще се предвижда обща изложба. Сред акварелите е и рисунка на Силистра от преди близо 150 години.