Областният управител инспектира изпълнението на разпореждането си за цялостна забрана на движението в областта - обстановка към 15:00 ч. на 08.02

8/2/2012

 

            Областният управител инспектира днес изпълнението на разпореждането си за цялостна забрана на движението в област Силистра. Той обходи направленията от Силистра за Русе, Шумен и Добрич, като на място се увери и в качеството на работа на снегопочистващите фирми.

На всички изходни пунктове бяха поставени ограничения и полицейски патрули. Установени бяха незначителни пропуски в забранителния режим, върху които областният управител ще заостри вниманието. Областта ще бъде освободена за движение след като бъдат разчистени пътищата, категоричен бе Николай Димов.

            В област Силистра по пътищата от републиканската пътна мрежа работят 15 снегопочистващи машини в направленията Силистра-Русе, Силистра-Шумен, Ситово-Дулово и Ситово-Искра. Пътят от Ситово до Искра е проходим, но остава в сила забраната за движение, за да се предотврати образуването на „тапи” пред снегопочистващата техника.

Общинската пътна мрежа в 7-те общини се разчиства от 44 машини.

            22-годишна родилка е транспортирана в ранния следобед, с верижна машина от главинишкото село Черногор до силистренската болница.

            Към 15 часа, затворени за движение остават пътищата Русе-Силистра, Поляна-Попина, Ситово-Дулово през Иширково, Исперих-Дулово, Иширково-Дулово, Секулово-Тодор Икономово, Зебил-Вълкан, Овен-Руйно-Яребица, Русе-Тутракан, Стефан Караджа-Белица, от разклона на с. Зафирово по посока Малък Преславец, Търновци-Черногор-Главиница и Правда-Падина-Главиница.

            Проходими са пътищата Силистра-Сребърна, Алеково-Тервел, Айдемир-Калипетрово, Асфалтова база, Алфатар-Войново-Кайнарджа, Силистра-Шумен в района на Дулово-с.Загориче и Дулово– Алфатар, Тутракан-Цар Самул. Обработват се Ситово-Дулово през Добротица,

            От 33, населените места без ток са намалели до 12. Шест екипа работят по локализиране и отстраняване на повредите. Два екипа са по пътя Силистра-Алфатар и следват снегопочистващата техника, която разбива преспите до мястото на аварията. Очакванията са до вечерта ток да има в селата Бабук, Майор Ценович, Срацимир, Богорово, Бръчма и Българка. Аварийните екипи за община Тутракан няма да бъдат освобождавани до пълното разчистване на пътя.

            Заради лошата метеорологична обстановка и спирането на тока, без вода в област Силистра са 6 населени места в община Главиница – селата Дичево, Суходол, Бащино, Коларово, Зафирово и Богданци; 3 села в община Дулово – Колобър, Таслаково и Върбино и тутраканското село Пожарево.