Остава в сила категоричната забрана на Областния управител за движение на автомобили в цялата област Силистра - обстановка към 12:00 часа на 09.02.2012 г.

9/2/2012

SilistrenskaZima_2012

    Остава в сила забраната за движение на автомобили в цялата област Силистра, която областният управител Николай Димов разпореди, за да не се пречи на снегопочистващата техника. „Обстановката е достатъчно напрегната и тежка, за да се отделят снегопочистващи машини от направленията по които работят, за да спасяват самонадеяни и непредпазливи шофьори, които не желаят да се съобразят с метеорологичните условия”, обоснова мярката Областният управител.

    Общо 21-а машини работят по пътищата от републиканската пътна мрежа, информира управителя на Областното пътно управление Иван Иванов.

    Към 12:00 часа, състоянието на републиканските пътища в област Силистра е следното:   

    Главен път Силистра-Шумен се нуждае от уширяване и почистване в района на с. Цар Асен. Затворени за движение са пътищата Силистра-Русе, Силистра-Добрич (връзката с Добрич се прави през Средище до Кайнарджа–Войново–Алфатар–Силистра или Силистра–Алфатар-Алеково-Тервел-Добрич). Затворени са и пътищата Силистра-Дулово (проходим само до Иширково), Исперих-Дулово, Иширково-Дулово, Секулово-Тодор Икономово, Зебил-Вълкан, Овен-Руйно, Межден,Търновци-Черногор-Главиница и Правда-Падина-Главиница, Поляна-Попина, Зафирово-Богданци, Стефан Караджа-Белица,

    Проходими са пътищата Айдемир-Калипетрово, Асфалтова база, Алфатар-Войново-Кайнарджа, Алеково-Тервел, Русе-Тутракан, Тутракан-Цар Самуил, Белица-Исперих.

    Без ток са селата Богданци и Косара.

    Заради тежката метеорологична обстановка и липсата на ток, без вода в област Силистра са 4 населени места в община Главиница – селата Косара, Зафирово, Богданци и Черногор.
    Пациентите, нуждаещи се от хемодиализа от общините Тутракан, Дулово и Главиница са настанени в силистренската болница. Двама от тях - жена от ситовското село Босна и мъж от главинишкото село Зебил, заради тежката пътна обстановка, се транспортират в този момент към лечебното заведение.

    До нормализиране на пътната обстановка, почти всички нуждаещи се от хемодиализа, с изключение на живеещите в Силистра, Айдемир и Калипетрово 27 души, са убедени да останат в МБАЛ-Силистра. Двама пациенти от община Тутракан засега настояват да се върнат, на своя отговорност, по домовете си. Общият брой на нуждаещите се от хемодиализа в област Силистра е 59 души.

            ***

    27-годишната жена от ситовското село Любен е родила в дома си тази сутрин. Бебето е момче - тежи 3.250 кг и е дълго 50 см. Транспортирана е до силистренската болница с верижната машина (МТЛБ) на службата за пожарна безопасност и защита на населението. Причината да не бъде хоспитализирана навреме е, че не е посещавала месечните консултации и терминът и не е изчислен с точност.

    До този момент, в дните на снежната криза в област Силистра са родени 3-бебета – момчета.