Доростолският митрополит Амвросий отбеляза втората годишнина от въдворяването си на престола на Доростолската епархия

29/1/2012

 

            Областният управител Николай Димов бе гост на Доростолския митрополит Амвросий, по повод втората годишнина от въдворяването на Негово Високопреосвещенство за духовен водач на Доростолската епархия.

            В неделния следобед (29.01.2012 г.), Митрополит Амвросий прие в Патриаршеската си резиденция в Силистра представители на държавната и местна власти, общественици и свои духовни сподвижници да споделят празника и да обменят мнения по общозначими теми.

            „Динамичният живот, който е наложен от съвременните условия, ни прави доста инертни. Но вярвам, че морални категории като нравственост, състрадание, човеколюбие, добротворчество все по-често ще се свързват с дейността Ви, като Доростолски митрополит” посочи в приветствието си към митрополит Амвросий областният управител  Николай Димов. Той подари на Негово Високопреосвещенство платно от известния силистренски художник Вихрен Иванов, с дунавски сюжет. Картината „Есен край реката” е вдъхновена от намиращия се срещу сребърското езеро остров „Боклуджата” (сега о-в „Добруджанка”). „Нека тази картина е своеобразно вдъхновение и подкрепа за добрите дела, които вярвам предстои да направите, за активизиране на духовния и социален живот на църквата, за благото и в служба на хората от 3-те духовни околии - Силистренска, Дуловска и Тервелска, формиращи Доростолската епархия”, изтъкна в благопожеланията си към своя домакин Областният управител.

             Своите благопожелания към Доростолския митрополит отправиха и кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов, председателят на общинския съвет д-р Мария Димитрова, протосингелът на епархията ставрофорен иконом Добри Чаков, протойереите Георги Попов и Стефан Димитров, общественикът проф. Георги Атанасов и епархийският съветник Цветана Цанова. Лошите метеорологични условия осуетиха възможността - народният представител Стефан Господинов лично да поздрави Негово Високопреосвещенство, но чрез областния управител той предаде пожеланията си за мъдро ръководство на епархията за благото на хората.

            Домакини и гости обмениха мнения по актуални теми от светския и духовния живот, сред които и възможността от въвеждане на вероучението в образованието на подрастващите като извънкласна форма, беседи за добродетелите за деца и възрастни и др.

Митрополит Амвросий сподели със събеседниците си, че за доброто възпитание на подрастващите и за успешното им утвърждаване като професионалисти и личности са необходими 3 основни неща – образование, нравственост и национална гордост. Негово Високопреосвещенство призова родителите, независимо от моментното състояние на държавата, да поддържат високо националното самочувствие на своите деца. То ще е стабилна основа за поведението им както в страната, така и извън нея и едновременно с това – стимул да дават най-доброто от себе си, за да успяват. „Тогава България ще тръгне по-бързо напред и народът и държавата ще преуспяват”, заключи митрополит Амвросий.

 

            Митрополит Амвросий е вторият водач на възстановената през 2001 г. Доростолска епархия, който я оглави след кончината на Митрополит Иларион.

            Кратка история на Диростолската митрополия:

            Доростолска митрополия е сред първите епархии в българските земи, формирана около 390 г.

            Първият епископ на града Авксентий е регистриран като такъв през 390 г.

            През 5-6 в. епископи на Дуросторум са  Яков, Монофил, Йоан и Дулцисим, участвали на Вселенски събори. През 7 в. с идването на славяните и прабългарите епархията временно е закрита..

            След покръстването на българите през 865 г. Дръстър е една от първите епархии на българската православна църква. През 870 г. в града е регистрирана катедрата на епископ Николай, а на брега на р. Дунав, върху лобното място на св. Емилиан, е издигната епископска базилика и епископска резиденция.

            През 927 г. дръстърският епископ Дамян е обявен за пръв български патриарх, канонично признат от останалите поместни православни църкви.

         След падането на Североизточна България под византийска власт през 971 г. Дръстър става епископска катедра, след 1020 г. е под скиптъра на Охридския архиепископ...

            ... След освобождението на България от византийска власт, при Асеневци, Дръстър е митрополитска катедра на Търновската патриаршия. Запазени са имената на 6 нейни владици  от 14 в.: Кирил, Аверкий, Теодул, Йосиф, Дионисий, Калиник и Захарий.

            След турското нашествие в края на 14 в. Дръстър-Силистра става митрополия към Константинополската патриаршия.

            От 15 до 19 в. Доростолска /Силистренска/ митрополия е сред водещите епархии на Вселенската църква, а нейните предстоятели през 17-18 в. получават екзархийски права над цялото Подунавие, Влахия и Молдова.

            През 1871 г. Доростолска епархия е обединена с Червенска.

            На  петия Църковно-народен събор на БПЦ, на 17 декември 2001 г. епархията е възстановена.

            На 12 октомври 2003 г. Светият Синод на избра и провъзгласи Негово Преосвещенство Траянополския епископ Иларион за Доростолски митрополит на Доростолска епархия.

            На 17 януари 2010 г. при епархийския избор за Доростолски митрополит е избран Браницкият епископ  Амвросий, който на 24 януари е и канонично утвърден за Доростолски митрополит.   На 30 януари 2010 г. митрополит Амвросий е въдворен на престола на Доростолска епархия.