Малки коледари благословиха домакините си от Областна администрация-Силистра

22/12/2011

 

            Броени дни преди Бъдни вечер, коледарски песни огласиха Областна администрация-Силистра. Областният управител Николай Димов, заместникът му Тодора Цонева и служители на администрацията посрещнаха коледарска дружина от подготвителната група на Детска градина „Роза”.

            С богат репертоар от песни и наричания, децата благословиха домакините си и им пожелаха здраве, успехи и берекет през новата година.

            Като истински домакин, с опит в коледуването, областният управител Николай Димов спази ритуала в автентичния му вид. Традиционната парá за коледарите бе дадена, за съхранение, на трохобера на групата. Областният управител разказа на малчуганите, че именно носачът на коледарската дружина, наричан „трохобер”, е натоварен с отговорната задача да събира парите и подаръците. И както изисква обичаят, за да няма съмнения, че трохоберът ще злоупотреби с дареното, Областният управител му връчи кратунка (предварително издълбана за случая), в която постави парáта. Николай Димов обясни, че след коледуването, кратунката се чупи пред цялата група и се броят дарените пари.    

          Домакините благодариха на своите добри гости за празничността, която са внесли в администрацията и както повелява традицията – ги дариха с пита и лакомства.