Областният управител Н. Димов и заместниците му потвърдиха ангажимента си към кампанията "Да изчистим...". Общините също вече са част от инициативата

20/12/2011

 

            Областният управител Николай Димов бе домакин на поредния етап от националната кампания на БТВ Да изчистим България за един ден” на регионално ниво. Той и заместниците му Тодора Цонева и Алтимир Адамов участваха днес (20.12.2011 г.) в работна среща, на която мениджърът на кампанията Мария Лазарова представи актуалното състояние на инициативата към момента, акцентите в нея, етапите и текущите събития. Към мащабния проект „Да изчистим...” бяха привлечени и представители на общините от област Силистра - заместник-кметове, експерти за връзки с обществеността и по екология, представители на клубовете по екология и еко-патрули към Центъра за ученическо, техническо и научно творчество в Силистра, чийто опит и компетенции ще са от съществено значение за добрата организация на предстоящите дейности на местно ниво.

            Над 2 000 незаконни сметища и замърсени места са отбелязани до момента на картата в сайта на кампанията. Около 12 000 българи са регистрирали желанието си да участват в почистването, информира Мария Лазарова. Тя подчерта, че ранното предварително маркиране на мръсните зони в страната е от ключово значение за планирането и успеха на проекта и едно проучване от страна на местните партньори на кампанията – институции и администрации - в рамките на населените места и на общините, ще потвърди актуалността на данните и ще даде обективна представа за последващи ефективни действия.

              „Кампанията „Да изчистим България за един ден” не е самостоятелен акт. Тя е процес, който е предхождан и съпровождан с локализацията на незаконните сметища, със създаването на логистика и организация по почистването, със самото почистване, сметоизвозване и депониране на тези отпадъци, обясни необходимостта от добра организация областният управител Николай Димов. Той потвърди ангажимента на областната администрация - освен с личното си участие, да съдейства за координацията между общините, бизнеса, неправителствените организации, неформалните групи, училищата и др., „за да е ефективна помощта им и на 12 май 2012 г. (когато е финалът на кампанията) да се поздравим с по-чисти 100 хиляди кв. км в България. ”

             Маркирането на мръсни зони ще продължи до месец май 2012 г. До тогава могат да се регистрират и доброволците и да заявят необходимостта си от средства и материали за почистването, стана ясно на срещата.

            Освен 28-те областни администрации, към инициативата, под различни форми, са се присъединили и министерствата на образованието, младежта и науката, на екологията, на правосъдието и на отбраната.

            Кампанията има една основна цел – промяна в общественото съзнание, бе изтъкнато на срещата. В този смисъл, сред значимите етапи на кампанията е и текущата инициатива „ЧистоЗнание”, която включва поредица от събития в цялата страна, свързани с неформално образование в областта на опазването на околната среда, разделното и безопасно събиране на отпадъците.

Актуална информация за хода на кампанията може да бъде открита на адрес www.daizchistim.bg.