Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов: "Общинските болници, застрашени от закриване, могат да станат филиали на областните"

11/10/2011

 

            Общинските болници, застрашени от закриване, могат да бъдат запазени, като станат филиали на областните. Така те ще запазят дейността си и населението в тези райони няма да бъде лишено от медицинска помощ. Тази алтернатива представи министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов, при посещението си в Силистра. Спасителният вариант е по предложение на областния управител д-р Владимир Янков. Голяма част от общинските болници в страната не са в състояние да работят с пълния си капацитет, което води до закриване на отделения и намаляване на средствата за функционирането им.  Министър Константинов разви идеята, като обясни, че за преобразуването на общинските болници във филиали на областните, не се изискват никакви законови промени, а само съгласието на общинските съвети по места. Той увери, че подобни инициативи ще срещнат подкрепата на здравното министерство.

            В Силистра д-р Стефан Константинов се срещна с ръководители на здравни и лечебни заведения и регионалните колегии на съсловните организации. Посещението му бе инициирано от областния управител д-р Владимир Янков, със съдействието на народния представител Стефан Господинов. Дискутирана бе необходимостта от кабинет за неотложна помощ през нощта и почивните дни в Силистра с дежурства на семейни лекари, които не подкрепят тази идея.

            Скоро ще бъде завършена наредба за съдебните лекари, с която ще бъде „калкулиран” и техният труд, съобщи Министърът на здравеопазването като уточни, че по документа се работи от Министерството на здравеопазването, Министерството на правосъдието и МВР.

            Д-р Стефан Константинов посети и областната болница в Силистра.