Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов посети най-голямата, на Балканския полуостров, фабрика за преработка и пакетиране на ядки

31/8/2011

 

 

            Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов посети днес (31.08.2011 г.) фабриката за производство и пакетиране на  ядки „Джили сой” в град Дулово. Той бе придружен от народния представител Стефан Господинов и областния управител на Силистра д-р Владимир Янков.

Министър Найденов разгледа най-голямата фабрика за ядки на Балканския полуостров, в която работят 120 човека. Собственикът й Джихангир Ибрям разказа, че 80% от продукцията на фабриката се изнася  в чужбина, предимно в Саудитска Арабия, Иран, Ирак, Мексико и САЩ. С новоизградените си мощности на територия от 30 дка, фирмата разполага с голям технологичен капацитет за складиране, почистване, изпичане, пакетиране и дистрибуция на продукцията си.

В средата на този месец, на официална церемония в Женева, Швейцария фирмата ще получи – златна звезда -  награда за световно качество от B.I.D.( Business Initiative Directions) – водеща организация, която се занимава с окачествяване на продукти в целия свят. Наградата е признание за качествено управление, качество на продукцията, иновации, отлично свършена работа, работа с клиенти и престиж.

 Собственикът на предприятието Джихангир Ибрям поиска от министър Найденов  съдействие срещу нелоялната конкуренция на румънския пазар. Министърът от своя страна обеща да информира румънските власти.

            Пред журналисти, министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов съобщи и че ще предложи, на следващото заседание на Министерски съвет, да бъде отнет лиценза на „Исперих БТ” АД. Предприятието за преработка на тютюн е 100% частно. Ръководството на фирмата е поискало отсрочка за изплащане на дължимите суми към хората. „Срокът, договорен с мен, бе до края на този месец”, посочи Министърът и допълни, че предприятието ще бъде санкционирано и предадено на Прокуратурата. Заедно с това, ще бъдат сигнализирани „Икономическа полиция” и НАП. „Търпението ни се изчерпа”, каза министър Найденов. Той посъветва хората да си потърсят дължимите от фирмата суми за предадения тютюн чрез съда. Това е единствената фирма в страната, която не е изплатила задълженията си.