Областният управител съдейства за ускоряване процеса по издаване на нови документи за самоличност

30/8/2011

 

           Областният управител д-р Владимир Янков ще разчита на кметовете на общини за съдействие при облекчаване и ускоряване на процеса по подмяна на документите за самоличност. Той уведоми кметовете на 7-те общини на областта, че е необходимо  кметовете и кметските наместници да изготвят списъци с координати на възрастните, трудно-подвижни и лежащо болни хора във всяко населено място, чиито лични документи подлежат на подмяна, както и списъци на тези, чиито документи за самоличност изтичат през 2011 г. или вече са изтекли.

Списъците ще бъдат своевременно предоставени в Областна администрация-Силистра, за да бъде координиран процесът по издаване на документи за самоличност с ОД на МВР-Силистра

            Действията на д-р Янков са резултат от  писмо на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов до областните управители, в което се посочва, че в Областните дирекции на МВР в цялата страна е създадена организация за обслужване на населението, в т.ч. и с мобилни биометрични станции. Целта е да не бъде допуснато напрежение в последните месеци на годината, когато освен неудобство от струпването на много хора, желаещите да подменят личните си документи за самоличност ще са изправени и пред нестабилни метеорологични условия.

В момента няма напрежение в звеното „Български документи за самоличност” в ОД на МВР-Силистра, което е предпоставка за активизиране на гражданите за подаване на заявления. От дирекцията препоръчват на гражданите да не се съсредоточават предимно в първия работен ден от седмицата, за да избегнат струпването на хора пред гишето за прием на заявления в понеделник.