Заместник областният управител Тодора Цонева бе гост на фестивала на хляба в ситовското село Гарван

8/7/2011

 

Заместник областният управител Тодора Цонева бе гост на фестивала на хляба в ситовското село Гарван. Денят се свързва и с официалното начало на жътвата в района.

Фестивалът се провежда за 4-ти път и се утвърждава като традиционен за гарванци.

            Събитието бе организирано от земеделска кооперация „16 декември” с председател Иван Добрев,  и местните читалище и кметство.

            В местността „Подмола” бе дадено официално началото на жътвата. Кметът на Гарван Славка Ганева разказа за народните вярвания, според които „жътвата трябвало да започне на хубав ден, за да е добър урожая и да върви бързо работата”. За такива дни се смятат понеделник и сряда, затова и именно днес започва една от най-важните за земеделците дейности – прибирането на реколтата. В площите от 11 500 дка с пшеница, Отец Стефан отслужи празничен водосвет за благополучна жътва. След него, под музикалния съпровод на известния акордеонист Стоян Дечев, група жени в национални носии изпълниха ритуала по „разжънване на пшеницата”. Първите снопи бяха повалени със сърпове. Обичаят спази и зам. областният управител Тодора Цонева. Ритуалното начало на жътвата имаше логично съвременно продължение – с обновената техника на Земеделска кооперация „16 декември”.

Същинският празник на хляба се пренесе в „Добруджанската къща” в селото. В обръщението си към организаторите и участниците в ритуалите, зам.областният управител Тодора Цонева фокусира вниманието към значимостта на усилията им за съхраняване и обогатяване и на българските традиции.

23-ма бях участниците в конкурса за изделия от брашно. Подредени бяха ритуални хлябове, баници и сладкиши, сред които плакета по гарвански, тиганички, писмед, меденик, еклери и др. 3-членно жури, председателствано от зам.областния управител Тодора Цонева разгледа, опита и оцени изделията. Те бяха класирани по външен вид, по вкус и по сложност на изпълнението. Награди бяха връчени и на най-възрастния участник в кулинарния конкурс, на най-добрия майстор, според публиката и на домакинята на събитието.