Председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на екологията Нона Караджова, председателят на комисията по здравеопазване в НС Десислава Атанасова и евродепутатът Владимир Уручев - на еднодневна визита в Силистра

25/6/2011

 

            Председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на екологията Нона Караджова, председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Десислава Атанасова и евродепутатът от ГЕРБ и ЕНП Владимир Уручев са на еднодневно посещение в Силистра. Поводът за визитата им е празникът, посветен на международния ден на река Дунав, който организира за силистренци общинската организация на ПП ГЕРБ в града.

            Висшите представители на законодателната и изпълнителната власт балансираха участието си в празничните прояви с няколко работни срещи, домакинствани от областния управител на област Силистра д-р Владимир Янков и инициирани от народния представител Стефан Господинов.

            В заседателната зала на областната администрация, председателят на комисията по здравеопазване в парламента Десислава Атанасова, разговаря с представители на лекарската общност в Силистра, с фармацевти и стоматолози.

Като основна тема на срещата се очерта проблемът в Силистра с прилагането на Наредба №40 на здравното министерство за основния пакет дейности, гарантиран от здравната каса, в частта за осигуряване на денонощен достъп на здравно осигурените лица до медицинска услуга. Г-жа Атанасова отбеляза, че Наредбата не може да се прилага по различен начин в различните населени места и препоръча „цялата медицинска общност да се събере и да намери оптималния вариант, за да не бъде лишавано населението от полагащите му се грижи и обслужване.” Бъдещи промени в наредбата могат да бъдат обсъждани, но не и за тази бюджетна година, подчерта председателят на комисията по здравеопазване.

В случай, че не бъде намерено решение на проблема в Силистра, с него ще бъде ангажиран и министърът на здравеопазването.

            В залата на областната администрация, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на екологията Нона Караджова, евродепутатът Владимир Уручев, председателят на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова, народният представител Стефан Господинов и областният управител д-р Владимир Янков разговаряха с представители на местния бизнес. Г-жа Цачева подчерта, че правителствената политика за търсене на баланс между изразходването на средствата и акумулирането им ще продължи. Г-жа Цачева изтъкна изключителното значение на стриктното разходване на бюджетни средства, наложено в България, за стабилността на страната. Тя заяви отново категоричната политическа воля на правителството да ограничи максимално „сивата” икономика и битовата и криминална престъпност в страната.

Сред обсъжданите теми бяха и инфраструктурната обезпеченост и реколта 2011.

Г-жа Цачева подчерта значимостта на мащабния за областта проект за изграждане на Дунав мост при Силистра – Кълъраш и увери присъстващите, че остава сред приоритетните за правителството.

            След срещите с областна администрация, гостите се посветиха на празничните прояви за деня на Дунав. В тях се включиха и зам. областният управител на област Търговище Николай Дяков и народният представител от същата област- Лили Боянова. Изложби, награждаване на победителите в конкурси за рисунка и  есе на тема „Дунав в моите мечти”, фолклорен и рок-концерт наситиха със съдържание тържеството.