Областният управител и заместникът му Тодора Цонева бяха част от тържественото освещаване на храма "Вси Светии" в дуловското село Окорш

19/6/2011

             

 

            Областният управител д-р Владимир Янков и заместникът му Тодора Цонева присъстваха на освещаването на църквата „Вси Светии” в дуловското село Окорш.

            Днес (19.06.2011 Г., неделя), храмът за пръв път прие своите богомолци, стекли се от цяла силистренска област.

          Тържествената служба започна в 8 часа и бе ръководена от Негово Високопреовещенство Доростолкия Митрополит Амвросий, в съслужение с местни свещеници..

            Църквата „Вси светии” се намира в двора на СОУ „Йордан Йовков”. Надградена е върху стара училищна сграда, строена по румънско време, която първоначално е служила за училище. Превръщането й в храм е започнало преди 8 години, когато са осветени основите й.  Благодарение усилията на църковното настоятелство в селото и на местните хора, са изградени куполът, камбанарията и красив дървен иконостас.

Името на църквата „Вси светии” е дадено от покойния Доростолски Митрополит Иларион, за да можели всички светии да се застъпват за богомолците в храма, разказа Веселка Василева от църковното настоятелство.

За богослужения до този момент се е ползвала къща, оставена в дарение от жител на селото. През 60-те години на миналия век е преустроена в църква "Рождество Богородично". Намерението на църковното настоятелство е да се поддържат и двата храма.