Заместник областният управител Алтимир Адамов е утвърден, със заповед на министъра на земеделието, за пълноправен член на Консултативния съвет по тютюна

2/8/2012
 
 
       Заместник областният управител на област Силистра Алтимир Адамов е утвърден, със заповед на министъра на земеделието,  за пълноправен член на Консултативния съвет по тютюна. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров днес (02.08.2012 г.) по време на изнесено заседание на Съвета в гр. Тутракан. Той определи форматът на заседанието като „историческо събитие“ за Консултативния съвет предвид факта, че се провежда за първи път извън сградата на Министерството на земеделието.
      „Съветът е единственият орган в страната, който третира проблемите на тютюнопроизводството. Каквито решения се взимат в сектора – на административно или на политическо ниво, това се случва на Консултативния съвет“, уточни зам.-министър Димитров. Над 3 000 са тютюнопроизводителите от Силистренска област. С авторитета и компетенциите си, зам. областният управител Алтимир Адамов ще съдейства за поддържането на пряка и непосредствена връзка между производителите, Земеделското министерство и правителството при вземането на решения, касаещи този бранш. Нещо повече – за да се създаде приемственост в тази посока - всеки следващ заместник областен управител на област Силистра по право ще бъде и член на Консултативния съвет по тютюна.
        Тютюнопроизводителите ще могат да разчитат на национални доплащания и през следващата година, бе съобщено на Съвета. Минималната сума, която се обсъжда в Земеделското министерство е 73 млн. лв., колкото бе и за 2012-та. Държавата ще настоява през следващия програмен период, в европейските схеми за подпомагане да бъдат включени тютюно- и розопроизводството, информира зам.- министър Цветан Димитров. Той съобщи и че заради сушата тази година, се предвиждат компенсации за земеделските производители, в това число и за тютюнопроизводителите. Заделеният финансов ресурс за подпомагане на провалената реколта, е 200 млн. лв.  Само в Североизточна България засегнатите площи са над 8 000 дка.
        Заседанието на консултативния съвет по тютюна бе предшествано от среща на зам.- министър Цветан Димитров със земеделски производители. Тя бе в рамките на организирания от „Национална асоциация на тютюнопроизводителите 2010“ и Земеделското министерство семинар на тема „Възможности за попълване доходите на тютюнопроизводителите“. В срещата, която се проведе в сградата на НЧ „Н.Й.Вапцаров“ в Тутракан, участваха областният управител Николай Димов, кметът на община Тутракан д-р Димитър Стефанов, председателят на „Национална асоциация на тютюнопроизводителите 2010“ Цветан Филев и заместникът му Фикрет Бекир и представители на агро-бизнеса.
Експерти от земеделското министерство разясниха възможностите за подпомагане и развитие в областта на зеленчукопроизводството, тютюнопроизводството, животновъдството и екологичното земеделие. Сред дискутираните теми бяха и  директните плащания, схемите за подпомагане и държавните помощи в агро-сектора.