Академично тържество във Филиал Силистра на Русенския университет

19/5/2023
Академично тържество, традиционно за празника „24 май“ – ден на светите братя Кирил и Методий, на писмеността и културата, бе проведено в подготвената за целта обстановка във фоайето на Филиал Силистра на Русенски университет „Ангел Кънчев“, представен от своя главен секретар доц. д-р Таня Грозева. Присъстващите бяха посрещнати с химна „Върви, народе, възродени“, който звучи по площади и тържества вече 122 години.
 
Директорът на учебното звено доц. д-р Румяна Лебедова приветства гостите на проявата – представители на държавната власт в лицето на Димитър Тодоров – заместник-областен управител, на местното самоуправление: д-р Мария Димитрова – председател на Общински съвет – Силистра, на местната изпълнителна власт – д-р Юлиян Найденов – кмет на общината, университетски преподаватели от Русе, Констанца – Румъния и Корча – Албания, както и от силистренски партньорски организации и институции.
 
В словото си при откриването доц. Лебедова заяви: „За нас този ден е ден на признателност и прослава към всички, които работят за създаването, развитието и съхраняването на знанието и духа. 24 май е ден на българската идентичност, но и на европейската принадлежност. Светите братя първоучители и равноапостоли са обявени за съпокровители на Европа от 1980 г. насам заради заслуги в богословски, църковен и в чисто културен план“.
 
Г-жа Грозева, г-н Тодоров, д-р Димитрова и д-р Найденов на свой ред се обърнаха с подходящи за случая думи към студентите, включително към тези от тях, които са абсолвенти, и на които предстои да бъдат връчени дипломи за висше образование – бъдещи педагози и инженери. Осъществен бе и ритуалът за обявяване на традиционните за това време на годината два приза: наградата на община Силистра за студентката – майка с най-висок успех отиде при Красимира Недкова, а наградата на Областна администрация Силистра - на студента с най-висок успех през целия период на обучение, бе за Ирена Христова (и двете са от педагогическото направление).
 
Тържеството за студенти, преподаватели и гости завърши с кратка музикално-танцова програма в изпълнение на Михаил Илиев (китара, клуб „Дунавски струни“ с р-л Виктория Цветкова); на Емили Джамбазова (поп изпълнител от МС „ДО РЕ МИ“ с р-л Бонка Скорчелиева) и Елизабет Недкова (Б2 балет с р-л Боряна Кьосева). На 22 май от 11 ч. в зала 229 във филиал Силистра ще бъде проведена кръгла маса с презентация на тема: „Някои възможности за използване на изкуствения интелект в учебната и в научната дейност“.