Областният управител поздрави участниците в урока по родолюбие в село Брадвари

4/5/2023
В двора на близо 130-годишна типична в архитектурно отношение добруджанска къща в силистренското село Брадвари бе проведен „Урок по родолюбие“ с участието на етнолога д-р Йордан Касабов – бивш ръководител на кметството през 80-те години на миналия век и дългогодишен директор на местното основно училище. Събитието е част от проекта „Народно читалище „Заря-1957“ – иновативно пространство за развитие на местната общност“. Дейностите на проекта са насочени към възстановяване и развитие на творческите състави и на любителското творчество след пандемичната обстановка, както и към обогатяване на културния живот на местната общност.
Партньори в проекта са две учебни звена в село Брадвари: ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, чиито всички ученици и учители участваха в събитието, и ДГ „Детелина” (клон в с. Брадвари). Периодът за реализация на проектните дейности обхваща целия творчески сезон 2022-2023 г. Проектът е по „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество 2022 г.“ и е финансиран от Национален фонд „Култура“.
Поздравление към участниците в поредната народолюбива дейност по проекта бе поднесен от областния управител инж. Николай Неделчев. В него се казва: „Сигурен съм, че и Вие ще му покажете на д-р Касабов, , че имате  памет, заредена от спомени от Вашите родители и учители. Желая Ви приятно пребиваване в модел на истинска стара добруджанска народна къща, с каквато селото трябва да се гордее и да я поддържа“. В присъствието на настоящия собственик на къщата, която за известен период е била етнографски и патриотичен музей „Никола Петров-Караджата“, д-р Касабов представи в едри щрихи как изглежда традиционният добруджански дом.