Областният управител на област Силистра поздрави авторите на книгата „Курдомановият род“

22/11/2022
В Духовен център „Митрополит Иларион“ при православен храм „Св. Димитрий“ – село Калипетрово, бе представена книгата „Курдомановият род“ – една съвместна проява на авторите д-р Йордан Касабов и Димитър Курдоманов с Народно читалище „Пробуда“. Библиотекарят Ирена Владимирова представи двамата изследователи, създали книга за фамилия, тръгнала от „Петрова земя“ в съртовете на Провадия, за да даде разклонения на други родове. 
 
​На задната част на корицата е снимка на каменна чешма от родоначалното село Петров дол, и както каза Милка Трендафилова, която е местен краевед и автор на художествени творби, представител на същия род: „камъкът е символ на вечност, а водата – на живот“. Според Касабов, „...свещено наше задължение е да се поклоним в Петров дол на старите къщи, порти и дворове, останали от нашите предци. Има бъдеще всеки, който опазва своето минало, но е необходима любознателност, отваряща човешкия кръгозор към безкрая на хоризонта“.
Наследници на първите Курдоманови днес живеят в различни населени места по целия свят. В Калипетрово това е трета родова книга след написаните за „Черковналиевият род“ на Иван Гаджев и „Касабовият род“ на Михаил Георгиев и Господин Великов. За трите рода се твърди, че са стожери на Калипетрово и не може да се каже кой е най-големият от тях. 
За своя творчески труд, резултат от етноложки изследвания и от създаване на родословно дърво, Курдоманов и Касабов получиха поздравления от Регионална библиотека „Партений Павлович“ и от местното читалище. Както и специални поздравителни адреси от областния управител инж. Николай Неделчев: „Поместеният материал е възможност те да се преоткрият, възстановявайки общуването си по роднинска линия, което ще им позволи да се опознаят по-пълноценно и запомнящо се“. 
Д-р Касабов обърна внимание на присъстващите, че отколе началото е в рода, после родовете създават общини, от тях се зараждат племената, превръщащи се на по-късен етап в етноси. Тогава идва ред на оформянето на нация, каквато като цяло е българският народ, състоящ се от етнографски групи, съществуващи на различни принципи (език, религиозна основа, традиции, родови образувания и др. особености на начина на живот). От името на авторите бяха подарени екземпляри от книгата на Регионална библиотека "Партений Павлович" в Силистра, за да получат достъп до нея членове на рода, както и вълнуващи се от подобна проблематика читатели.