СВОБОДЕН ДОСТЪП НА ВСИЧКИ ЖЕЛАЕЩИ ЗА ИМУНИЗАЦИЯ СРЕЩУ КОВИД-19

7/6/2021
Към 6 юни 2021 г. в област Силистра за извършени 14 926 дози ваксина, като са обхванати 8 367 лица от различни социални групи. При 6 559 лица имунизационната схема е завършена (с една или две дози). По-голяма е активността в населените места, където работят временни имунизационни пунктове, разкрити към РЗИ и ДКЦ в Силистра и болниците в Силистра, Дулово и Тутракан.
 
Във ваксинационната кампания участват и част от личните лекари, които имунизират своите пациенти. Необходимо е всяко лице с избран личен лекар да се свърже с него и да заяви желанието си за ваксинация.
 
РЗИ Силистра организира мобилни екипи за хората от отдалечени населени места или със затруднен достъп до кабинетите за ваксинация. Необходимо е да се запишете при кмета на населеното място или да се обадите на телефоните в РЗИ Силистра.
 
На сайта и на Фейсбук страницата на РЗИ Силистра е публикувана информация за временните имунизационни пунктове, с адрес и телефон за връзка:
 
1 Регионална здравна инспекция – Силистра (РЗИ-Силистра) гр. Силистра, ул. „Петър Мутафчиев“ №82 086/816 122, 086/816 127, 0879134078
2 „Многопрофилна болница за активно лечение-Тутракан“ ЕООД гр. Тутракан, ул. „Трансмариска“ № 101, 0893353244
3 „Многопрофилна болница за активно лечение-Дулово“ ЕООД гр. Дулово, ул. „Розова долина“ № 37, 0883440728
4 „Диагностично-консултативен център 1- Силистра“ ЕООД гр. Силистра, ул. „Д-р Анастас Янков“ № 2, 0878820432
5 „Многопрофилна болница за активно лечение- Силистра АД гр. Силистра ул. „Петър Мутафчиев“ № 80, 0895681352
 
Достъпът до ваксинация е свободен, така всеки желаещ може да запише ден и час през електронната платформа на електронен адрес https://his.bg, както и на посочените телефони за всеки от имунизационните пунктове. Налични са всички разрешени ваксини.
Разрешените за употреба в България ваксини са:
Пфайзер-Бионтех – прилага се с две дози през интервал от 21 дни на лица с навършена 12-годишна възраст; сертификат се получава след извършване на втората доза;
Модерна – прилага се с две дози през интервал от 28 дни на лица с навършена 18- годишна възраст; сертификат се получава след извършване на втората доза;
Янсен – прилага се с една доза ваксина на лица с навършена 18-годишна възраст; сертификат се получава в деня на ваксинацията;
Астра Зенека – прилага се с две дози през интервал от 70 дни (10 седмици) на лица с навършена 18-годишна възраст; сертификат се получава след извършване на втората доза. За завършен ваксинационен курс се счита и комбинираният прием на първа доза ваксина на Астра Зенека и втора доза ваксина на Пфайзер, при най-малък интервал от 12 седмици или 84 дни.
 
Сертификат за извършена ваксинация срещу COVID-19 се създава в електронния имунизационен регистър след вписване на извършената ваксинация и се предоставя по искане на лицето, получило ваксина срещу COVID-19, от медицинския специалист, приложил ваксината или от неговия личен лекар.
 
Всяко ваксинирано лице може самостоятелно да свали Сертификат за ваксинация срещу COVID-19 в електронен формат от интернет-страницата на Националната здравна информационна система на адрес: https://his.bg
Лицата, на които предстои пътуване извън границите на България, следва да се запознаят с изискванията на държавата, в която отиват или на държавите, през които ще преминат.
 
Информация можете да намерите на електронната страница на Министерство на външните работи в рубриката „Коронавирусът – как да пътуваме“ с адрес: https://www.mfa.bg/bg/covid19map
За пристигащите в България информация може да се намери на сайта на Министерство на здравеопазването в меню „Нормативни документи“ – „Заповеди, правилници, инструкции“, с адрес https://www.mh.government.bg/bg/, като прочете последната актуална заповед за въведените противоепидемични мерки при преминаване на границите на България през определените в заповедта гранични пунктове.
 
Така всеки може да разбере с какви здравни документи следва да удостовери своята безопасност, относно COVID-19.
 
Сертификат за преболедуване се създава в Националната информационна система за борба с COVID-19 за лицата, които са регистрирани като потвърдени случаи на COVID-19 и са вписани в Националната информационна система за борба с COVID-19. Сертификатът за преболедуване е валиден от 15-тия до 180-тия ден от датата от първия положителен резултат от PCR изследване за COVID-19.
 
д-р Теодора Начева/РЗИ Силистра