ЕК обяви конкурса „Най-добри европейски дестинации“ за 2022 г., в него област Силистра е отличник през 2007 и 2009 години

13/5/2021
Министерство на туризма информира, че конкурсът за „Най-добри европейски дестинации“ (European Destinations of Excellence - EDEN) за 2022 г. е обявен от Европейската комисия. 
Крайният срок за кандидатстване е 16 юни 2021 г.
 
„Най-добри европейски дестинации“ (European Destinations of Excellence - EDEN) е инициатива на Европейския съюз, изпълнявана от Европейската комисия. Целта й е да се разпознаят и наградят по-малки дестинации, които са изпълнили успешни стратегии за стимулиране на устойчив туризъм чрез добри практики в зеления преход.
 
EDEN е представена за първи път от Европейската комисия през 2007 г. като инициатива за награждаване на нетрадиционни, нововъзникващи дестинации за устойчив туризъм в Европа. Досега се провеждаше под различна тема всяка година и се базираше на национални конкурси.
 
Към настоящия момент инициативата е преработена и актуализирана в съответствие с европейската Зелена сделка и с цел да допринесе за възстановяване и устойчивост на туристическите дестинации, засегнати от пандемията от COVID-19. Провеждането на конкурса ще се извърши централизирано към Европейската комисия.
 
Спечелилата дестинация ще бъде позиционирана като пионер в устойчивия туризъм, ангажиран с целите на европейската Зелена сделка.
 
Пълно ръководство за кандидатстване в конкурса може да намерите на следния линк: https://ec.europa.eu/growth/sites/default/files/eden_guideforapplicants_2022_final.pdfЗа да кандидатстват, представители на дестинациите следва да попълнят онлайн формуляр на следния линк: https://ec.europa.eu/growth/sectors/tourism/eden/apply_en.
 
Според http://edenbulgaria.eu/, "Област Силистра е отлична туристическа дестинация – победител в Национален конкурс ЕДЕН 2009 «Водата - извор на живот и благоденствие» с проект „Седем състояния на водата: дух, здраве, вяра, история, красота, традиция и бит”. Силистра се класира и като един от подгласниците на победителя в Национален конкурс ЕДЕН 2007 „Тракийския дух” с проект „Вечно живият дух на Тракийския бог Залмоксис”.