В Силистренско - ваксинацията срещу коронавирус първо на 80 медици

28/12/2020
В област Силистра първо 80 медицински специалисти ще получат първа доза на ваксината срещу Ковид-19. Те са част от изразилите желание на този етап 343 медици от всички лечебни заведения в област Силистра.
 
На 27.12. от РЗИ Варна са получени 80 дози с ваксина за първи прием на медицинските специалисти от първа линия за медицинско обслужване в област Силистра. На 29.12. имунизацията ще стартира в ЦСМП Силистра и в МБАЛ Силистра. На 30.12. ще бъдат имунизирани първите желаещи в МБАЛ Дулово и МБАЛ Тутракан. След 21 дни на имунизираните ще се извърши втори прием на ваксината.
 
През м. януари се очакват по-големи количества ваксина, с които приоритетно ще се имунизират лица от целевите групи, определени с фази I-V на Националния план за ваксиниране срещу Ковид-19 в Българи: I - медицински персонал, II - потребители и персонал от социални институции, педагогически специалисти, III - служители, участващи в основни за обществения живот дейности, IV -възрастни хора на и над 65 год.възраст и лица с придружаващи хронични заболявания, V - уязвими групи от населението поради високия епидемичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот.
 
Ваксината се извършва инжекционно в доза от 0,3 мл с мускулна апликация в областта на делтоидния мускул на ръката. Желаещите да им бъде извършена имунизация подписват информирано съгласие. Всяко имунизирано лице получава личен картон с дата на имунизацията, сериен номер на ваксината и дата за предстоящ прием след 21 дни.
 
Д-р Теодора Начева, директор на Регионална здравна инспекция Силистра