РЗИ Силистра с обобщение за област Силистра по повод коронавируса

17/7/2020
Към 16.07.2020 г. в област Силистра девет са активните случаи на граждани с коронавирус – седем от тях са вкъщи, а двама са на лечение в МБАЛ Силистра АД. На този етап огнищата в област Силистра са семейни: четири с по един болен, едно с двама и три с по трима. Общо от началото на епидемията в областта са регистрирани 15 случая, сред които два до 14-годишна възраст. Излекуваните са вече четирима, а починалият е само един.
 
Предвид мерките, разписани в заповеди на министъра на здравеопазването (№№ РД-01-402 и РД-01-403 от 15.07.2020 г.), РЗИ Силистра с директор д-р Теодора Начева апелира към спазването им на всички обществени места. В семействата с близък под карантина е необходимо в домашната среда също да се спазват дистанция, дезинфекция и да се ползват лични предпазни средства (ръкавици и лицева маска, покриваща устата и носа; общуването да е на не по-малко от 2 м).
 
Организаторите на масови събития и на мероприятия от семеен, колективен, институционален или обществен характер да се придържат стриктно към препоръките за 50% заетост на капацитета на местата на открито и на закрито, за физическа дистанция между хората, за носене на защитни лицеви маски, за добра хигиена и дезинфекция преди мероприятията, за постоянно осигуряване на дезинфектант за ръце.
 
Следва да се провеждат без публика спортните мероприятия за всички възрастови групи – колективни и индивидуални, с тренировъчен или със състезателен характер, на открито и на закрито. Посещаващите дискотеки, нощни клубове, басейни и други места за забавление, да не подценяват препоръчаните мерки.