Нова заповед на МЗ, поредна справка от РЗИ Силистра

27/5/2020

На 26 май 2020 г. министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед № РД-01-27, с която отпадат част от мерките, въведени заради COVID-19. Тя отменя Заповед № РД-01-272 от 20.05.2020 г.

Съгласно заповедта, считано от 26 май, се разрешават културно-развлекателни мероприятия (театри, концерти, сценични прояви, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство, както и занимални от юридически и физически лица и други), при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет на закрито и до 50% от общия им капацитет на открито и при максимален капацитет на използване на залите (читалища, детски комплекси, културни домове, младежки центрове, училищни салони и зали, частни обекти, военни клубове и други) според квадратурата на помещението при заетост на местата не повече от 20 човека за груповите занимания, и не повече от 1 човек на 4 кв. м. площ.

В заповедта на здравния министър се казва още, че считано от 01.06.2020 г. се разрешават посещенията в закрити площи на ресторанти,  заведения за бързо хранене, питейни заведения, кафе-сладкарници, детски и спортни съоръжения на закрито, увеселителни и игрални зали, в т.ч и тези в търговски центрове тип МОЛ, барове, с изключение на дискотеки, пиано-бар и нощен бар.

Също считано от 1 юни се разрешават всички извънкласни занимания като занимални, клубове, детски центрове и други.

 
Към 26.05.2020 г. на 14-дневна домашна карантина в област Силистра е наложена на 738 лица, съобщават от РЗИ Силистра.
 
Осъществява се наблюдение на карантинираните лица без личен лекар. В лечебните заведения за болнична помощ в областта няма хоспитализирани пациенти с COVID-19.
 
Организирано и извършено е пробонабиране на персонала в специализирани заведения за социални услуги, вкл. от резидентен тип в градовете Тутракан и Главиница. Взети са 34 проби за PCR-тест от персонала на социалните заведения, както и 2 проби от карантинирани лица. 
 
На 22.05.2020г. инспектори от РЗИ-Силистра са извършили проверки на 9 обекта с обществено предназначение по спазване на противоепидемичните мерки и заповедите на министъра на здравеопазването (фитнес център, козметично студио, сладкарница, смесен магазин, 2 кафе аперитива, 3 фризьорски салона).
 
Няма констатирани пропуски, спазват се изискванията за дистанция, осигурени са дезинфектанти (iсамо в един от фризьорските салони е връчено предписание за осигуряването им), използват се лични предпазни средства от персонала.